Macron rekonstruira svoju oslabljenu vladu da ubrza reforme

EPA/SASCHA STEINBACH

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je imenovao ministre za okoliš i sport nakon dviju ostavki, a do srijede bi trebao minimalno rekonstruirati vladu i osposobiti je za bržu provedbu reforma koje je obećao prije 16 mjeseci kada je preuzeo dužnost no tijekom kojih mu je popularnost pala na niskih 31 posto, pišu agencije.

Iznenadnom ostavkom koju je podnio uživo zbog, kako je rekao, šupljih obećanja, ministar za okoliš Nicolas Hulot nanio je udarac 40. godišnjem francuskom predsjedniku koji se priprema provesti novi niz gospodarskih reformi.

Njegov nasljednik bit će predsjednik Nacionalne sukpštine Francois de Rugy koji dosad nije obnašao ministarsku dužnost. Do 2015.,  44-godišnji De Rugy bio je član pokreta Europa ekologija zeleni, a onda je pristupio Macronovoj predsjedničkoj kampanji, piše agencija AFP.

Ostavku je podnijela i Macronova ministrica za sport Laura Flessel iz osobnih razloga, piše Reuters.

“Nastavit ću biti vjeran igrač predsjednikova i premijerova tima, njihovoj se odlučnosti divim i njihove vrijednosti i domoljublje cijenim”, rekla je Flessel, bivša olimpijska prvakinja i jedna od najpopularnijih ministara u Macronovoj vladi.

Za novu ministricu sporta imenovana je u utorak Roxana Maracineanu, bivša plivačica rođena 1975. u Rumunjskoj i bivša svjetska prvakinja na 200 metara leđno.

Sastav rekonstruirane vlade trebao bi biti poznat u srijedu ujutro, najavio je glasnogovornik vlade.

Otkako je prije godinu i pol preuzeo mandat Macron se činio nedodirljiv i samouvjeren, ali mu je popularnost padala zbog reforma kojima treba potaknuti ulaganje.

Sve se događa u vrijeme gospodarskog rasta koji je sporiji od predviđanja.

“To se nije trebao dogoditi ovome predsjedniku. Obećao je biti hrabar u svojim reformama, učinkovit u obnašanju vlasti. (…) u prvim mjesecima ispunjavao je obećanja, no sada je sve pošlo krivo”, piše prodesni dnevnik Le Figaro.

Macron je obećao reforme koje bi stvorile snažnije poslovno okruženje, poticale rast i radna mjesta, no birači ga optužuju da favorizira velike korporacije i bogate.

K tomu ga tek očekuju reforme u socijalnom sektoru, a to će biti izuzetno osjetljivo pitanje.

Anketa instituta IFOP-Fiducial objavljena u utorak pokazuje da Macrona podržava 31 posto birača, a to je manje od podrške koju je u istom razdoblju imao njegov prethodnik, socijalist Francois Hollande, inače toliko nepopularan da je zapravo prvi francuski predsjednik u Petoj republici koji se nije ni natjecao za novi mandat.

U rijetkom trenutku poniznosti, Macron je u ponedjeljak priznao prirodu izazova svog posla u predavanju učenicima. “Ima dana kada se sve čine lagano, a i onih drugih koji to nisu”.

Komentiraj