Macron: “Rat nije ni blizu kraju, ali jedno je jasno: Ukrajina neće biti osvojena”

Francuska je trebala posvetiti više pozornosti istočnoeuropskim zemljama koje su upozoravale na Rusiju prije nego što su snage Moskve napale Ukrajinu priznao je u Bratislavi francuski predsjednik Emmanuel Macron. Macron je na sigurnosnom forumu rekao da ne bi trebalo biti podjela između “stare Europe” i “nove Europe”, misleći na trajne razlike između istočnih i zapadnih članica Europske unije glede pitanja poput Rusije. 

“Neki su rekli da ste propustili priliku da zašutite. Mislim da smo i mi propustili priliku da vas saslušamo. To vrijeme je prošlo”, rekao je Macron pa zaradio pljesak tijekom govora na GLOBSEC-u u glavnom gradu Slovačke.

Macron je aludirao na opasku tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca iz 2003. godine. Chirac je tada rekao da su istočnoeuropske nacije, koje su se priklonile Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji u njihovoj odluci da napadnu Irak iste godine, a čemu su se usprotivili neki veliki zapadni saveznici uključujući Francusku i Njemačku, propustile “dobru priliku da zašute”.

Ta je izjava šokirala istočnoeuropske zemlje i pridonijela trajnom nepovjerenju najnovijih članica EU-a prema Parizu, a koje se ponovno pojavilo nakon napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022.

Istočne članice EU-a poput Poljske kritizirale su Macrona zato što je održavao otvorene komunikacijske kanale s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i jer je rekao da Rusiju ne treba “ponižavati” u međunarodnim naporima za okončanje sukoba u Ukrajini.

Macron je u srijedu rekao još da Europa treba izgraditi vlastitu obrambenu industriju i ne oslanjati se samo na zaštitu SAD-a, iako je priznao da je američki doprinos u novcu i materijalu bio ključan za formiranje vjerodostojne fronte protiv Rusije.

“Budimo zahvalni i recimo hvala Sjedinjenim Državama. Ali hoće li ova administracija biti ovdje zauvijek?” rekao je Macron. “Zato je europski obrambeni stup u NATO-u nužan”, dodao je.

SAD održava predsjedničke izbore u studenom 2024. s potencijalnim kandidatom Donaldom Trumpom koji je kao američki predsjednik rekao da bi europske nacije trebale izdvajati više za vlastitu obranu.

Macron je rekao da je Rusija pretrpjela jasne neuspjehe u ratu, među njima pristupanje Finske NATO-u i gubitak legitimiteta na globalnoj sceni.

“Rat nije ni blizu kraju, ali jedno je jasno: Ukrajina neće biti osvojena. Vidimo da je ono što je trebala biti ‘specijalna operacija’ – geopolitički neuspjeh”, rekao je francuski predsjednik.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner