Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je u četvrtak da se postigne “okvirni sporazum” o ulozi Irana u sukobima na Bliskom istoku, a o prosvjedima koji potresaju Iran rekao je da promjena može doći samo iznutra.

Miješanje Irana u Iraku, Siriji, Libanonu i Jemenu “destabilizira regiju ili u najmanju ruku ima ulogu u održavanju ozbiljnih napetosti”, rekao je Macron u novogodišnjem obraćanju diplomatima u Parizu.

“Potrebna nam je jako jasna i transparentna rasprava o ograničavanju vanjske dominacije u nekim zemljama”, rekao je, dodajući da u nekim slučajevima Iran nije jedina vanjska sila koja to radi.

Macron je ranije pozvao da se ograniči iranski raketni program kao nadopuna nuklearnom sporazumu, o kojem američki predsjednik Donald Trump želi ponovno pregovarati.

Saudijska Arabija i druge zaljevske zemlje boje se da Iran želi dominirati regijom upozoravajući na njegovu potporu sirijskom režimu i navodnu potporu pobunjenim Hutima koji nadziru veći dio Jemena.

Macron je u srijedu upozorio francuske novinare da su protuiranska stajališta Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i Izraela “praktički diskurs koji će nas dovesti do rata u Iranu”, prenio je dnevni list Le Figaro.

Macron je spomenuo i nedavne prosvjede u Iranu koji pokazuju da promjene mogu doći samo iznutra.

“Ova kriza je slobodno izražavanje volje iranskog naroda i pokazuje… da smo s pravom mislili da promjene u slučaju Irana ne mogu doći izvana”, rekao je.

Mediji ocjenjuju da je tom porukom želi distancirati se od američkog predsjendika Donalda Trumpa koji je svojim porukama na Twitteru nastojao ohrabriti prosvjednike.

Komentiraj