Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da su “zločini  europske kolonizacije neosporni”, u govoru na sveučilištu u Ouagadougouu, pozivajući na “novi odnos” s Afrikom.

“Bilo je pogrješaka i zločina, velikih stvari i sretnih priča”, ali “zločini europske kolonizacije su neosporni”, rekao je predsjednik Macron.

“Zajedno ćemo obnoviti ne samo francusko-afrički dijalog, nego i projekt naših dvaju kontinenata, novi odnos koji ćemo uspostaviti na najboljoj razini” između Afrike i Europe, rekao je.

“Afrika nije ni izgubljena ni spašena, to je središnji kontinent, ovdje se sudaraju svi današnji izazovi”, ocijenio je.

Opetovao je spremnost da pomogne u uspostavi multinacionalnih snaga G5 Sahel za borbu s džihadističkim skupinama. “Vrijeme je da zaustavimo vjerski ekstremizam”, istaknuo je, zatraživši od “Katara, Turske i Irana da se snažno zauzmu u toj borbi”.

Najavio je da će “iznijeti euro-afričku inicijativu” za “borbu s kriminalnim organizacijama i krijumčarskim mrežama” koje iskorištavaju migrante iz zemalja južno od Sahare, od kojih su neki pretvoreni u robove.

Macron je usto obećao da će Francuska biti “povlašteni partner Afrike” u borbi s klimatskim promjenama, istaknuvši da “energiju treba učiniti dostupnijom, ali i čišćom”.

Komentiraj