Macron pozvao na “dijalog i multilateralizam” u rješavanju iranske krize

EPA/JUSTIN LANE

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak da se iranska kriza riješi kroz “dijalog i multilateralizam”, nedugo nakon poziva njegova američkog kolege Donalda Trumpa na “izolaciju iranskog režima”.

Unilateralizam vodi “izravno u povlačenje i u sukobe”, upozorio je također francuski predsjednik na godišnjoj UN-ovoj Općoj skupštini u New Yorku.

“Taj put unilateralizma vodi nas izravno u povlačenje i u sukobe, opći rat svih protiv svih i na svačiju štetu, čak i onoga tko misli da je najjači”, rekao je Macron ne navodeći imena.

“Danas ne smijemo, kao što sam rekao prije godinu dana, pojačavati regionalne napetosti, nego moramo ponuditi širu agendu koja će omogućiti rješavanje nuklearnog, balističkog i regionalnog problema koji je posljedica iranske politike, ali kroz dijalog i multilateralizam”, istaknuo je.

“Gaženjem” Palestinaca i pokretanjem jednostranih inicijativa neće se riješiti izraelsko-palestinski sukob, kazao je francuski predsjednik  istaknuvši da “nema vjerodostojne alternative rješenju koje podrazumijeva dvije države”.

Donald Trump je malo ranije za UN-ovom govornicom pozvao međunarodnu zajednicu da “izolira iranski režim”, osudivši “pokvarenu diktaturu” koja je, po njegovu mišljenju, na vlasti u Teheranu.

Macron je usto pozvao da se sa zemljama koje ne poštuju Pariški sporazum o klimi više ne potpisuju trgovinski sporazumi.

“Nemojmo potpisivati nove trgovinske ugovore sa silama koje ne poštuju Pariški sporazum”, rekao je u govoru na Općoj skuštini, ne imenujući Sjedinjene Države koje su iz njega izašle 2017.

Francuski predsjednik rekao je da će borba protiv nejednakosti biti prioritet skupine G7, najrazvijenijih zemalja svijeta, tijekom francuskog predsjedanja 2019. Uz to je izrazio želju da se temeljito preispita format G7 i otvori se drugim zemljama, koje nije imenovao.

Komentiraj