Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/ZB

Macron pozvao muslimanske čelnike na borbu s fanatizmom i getoizacijom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak navečer islamske čelnike u Francuskoj da se priključe “borbi” protiv “propovjednika mržnje” i “getoizacije” na večeri koja označuje prekid ramazanskog dnevnog posta.

Ovo je prvi put u zadnjih deset godina da neki francuski predsjednik sudjeluje na godišnjem iftaru koji priređuje Francusko islamsko vijeće (CFCM), tijelo koje zastupa drugu po veličini religiju u Francuskoj.

Predsjednik Macron je zahvalio muslimanskim čenicima što su osudili džihadističke napade u kojima je u Francuskoj od siječnja 2015. poginulo 239 ljudi. “CFCM je svaki put reagirao i znao je pronaći riječi a da sebe nije zanijekao”, ocijenio je.

No, dodao je predsjednik, državne i muslimanske vlasti trebaju se “ujediniti u borbi”.

“Naša odlučna borba s DAEŠ-om (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) (…) mora nas potaknuti da odlučno nastavimo progoniti one koji vaše bogomolje žele pretvoriti u mjesta s kojih propovijedaju mržnju, pa i pozivaju na nasilje”, rekao je sudionicima večere.

“Tu bitku na polju znanja i vjere treba nastaviti na terenu, napose među najmlađima”, dodao je.

“Druga bitka” vodit će se, rekao je, protiv “ispovijedanja islama koji provodi segregaciju unutar Republike: moramo oprezno motriti na sve što stvara oblike getoizacije”.

“I treća bitka”, zaključio je predsjednik, vodit će se na polju izobrazbe imama koju je “važno organizirati na francuskom tlu i na način koji će odgovarati vrijednostima Republike”.

Komentiraj