EPA/JULIEN DE ROSA

Macron pokreće reformu državne željeznice, sindikati prijete akcijom

Francuska će ukinuti stalni radni odnos u državnim željeznicama (SNCF), tvrtki koja je uvelike opterećena dugovima, priopćio je u ponedjeljak premijer Edouard Philippe, prenosi Reuters i nagovješćuje otpor moćnih sindikata toj vladinoj reformi.

Preustroj SNCF-a, kojega se dug popeo na 45 milijardi eura, jedna je od politički najriskantnijih reformi predsjednika Emmanueala Macrona od kada je taj 40-godišnjak preuzeo vlast u svibnju 2017. na obećanju da će modernizirati francusko gospodarstvo i raskinuti s tradicionalnom politikom ljevica protiv desnice.

Radnici SNCF-a, uporišta krajnje lijevog sindikata CGT, već su nagovijestili prosvjede i moguće štrajkove zbog najavljene reforme koja bi označila kraj doživotnim poslovima koje su uživali od nacionalizacije državnih željeznica 1937.

“Stanje je alarmantno”, kazao je Philippe za SNCF, gdje više od 260.000 zaposlenika ima trajne radne ugovore i mogu se umiroviti već u 50-im, deset godina prije nego u ostalim tvrtkama.

“Vrijeme je da se tom stanju odupremo reformom za koju francuski narod zna da je potrebna”, poručio je premijer.

Sindikati SNCF-a su 1995. predvodili štrajk koji je trajao tri tjedna te prisilili tadašnjeg premijera Alaina Juppea da odustane od svoje socijalne reforme i ponudi ostavku.

Komentiraj