Macron otvoren za razgovore s konzervativcima

EPA/YOAN VALAT

Centristički francuski predsjednik Emmanuel Macron otvoren je za razgovore s voljnim članovima glavne konzervativne stranke, izjavio je Macronov pomoćnik u petak, dan nakon što je netom formirana stranka novoizabranog predsjednika među kandidate za parlamentarne izbore uključila skupinu socijalista.

Macron, do prošle godine ministar u socijalističkoj vladi, srušio je tradicionalne političke granice francuske politike pobjedom u drugom krugu predsjedničkih izbora pod stijegom godinu dana stare stranke En Marche!, nedavno preimenovane u Republique En Marche (REM). On je u četvrtak imenovao 428 ljudi – od kojih polovica nikada nije bila izabrana na neku dužnost – za predstojeće parlamentarne izbore u 577 francuskih izbornih jedinica.

“Postoji skupina unutar republikanaca koji kažu da žele biti korisni za zemlju, ali da se ne žele ‘macronizirati’. Mi, kao odgovorni ljudi, smo otvoreni za rasprave. Ne zatvaram niti jedna vrata”, kazao je Arnaud Leroy.

No, objava Macronove liste kandidata već je izazvala prve znakove napetosti unutar te političke grupacije. Macronov saveznik iz stranke Modem s desnog centra Francois Bayrou dao je do znanja da nije sretan s odabirom. On tvrdi da se s Macronom dogovorio da na listi bude 120 kandidate njegove stranke Modem, a zasad ih ima samo 35.

Komentiraj