Macron odgodio posjet Srbiji zbog nereda u Francuskoj

EPA/IAN LANGSDON

Francuski predsjednik Emanuel Macron odgodio je posjet Srbiji zbog nereda u Francuskoj, objavio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Prosvjedi zbog visokih troškova života prerasli u prošloga vikenda u rasprostranjene nerede i vandalizam u Parizu, a u ponedjeljak je više od stotinu srednjih škola u Francuskoj bilo blokirano zbog prosvjeda protiv reforme obrazovanja.

Macron je trebao biti prvi šef francuske države u posjetu Srbiji nakon Jacquesa Chiraca 2001., koji je doputovao u Beograd nekoliko mjeseci nakon pada Slobodana Miloševića.

Francuski predsjednik zamolio je da za nekoliko tjedana odgodimo njegov posjet Srbiji, rekao je Vučić novinarima nakon telefonskog razgovora s Macronom.

Ranije u ponedjeljak, Elizejska palača je službeno najavila posjet Emanuela Macrona Srbiji 5. i 6. prosinca.

Srbijanski tisak i javnost nedavno su oštro komentirali odluku protokola što na svečanom obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu, Vučiću na pozornici ispred Slavoluka pobjede nije dodijelio mjesto uz šefove država zemalja pobjednica.

Dan kasnije ispriku Srbiji i njezinu šefu države uputio je francuski veleposlanik u Beogradu Federic Mondolini.

Dodatni je problem bilo to što je kosovski predsjednik Hashim Thaci sjedio na ‘pobjedničkoj tribini’.

Međutim, oprostu nisu skloni mnogi od 7,1 milijuna Srba koji ocjenjuju da su povijesne veze između dviju zemalja nepovratno pokidane.

Službeni Pariz odbio je u travnju 2017. izručiti kosovskog političara Ramusha Haradinaja srbijanskom pravosuđu koje ga optužuje za ratni zločin tijekom sukoba na Kosovu (1998.-1999.) i ta je činjenica već izazvala protufrancusko raspoloženje.

Ono što mnogi Srbi ne mogu oprostiti Francuskoj jest sudjelovanje u kampanji bombardiranja Srbije 1999., kojom je NATO prisilio Beograd da povuče svoje vojnike s Kosova, nekad južne srbijanske pokrajine koja je s vremenom izborila samostalnost i neovisnost.

Ni gospodarski odnosi dviju zemalja nisu na visini iako stotinjak francuskih tvrtki, kao što su Michelin, Societe Generale ili Credit Agricole zapošljavajau oko 10.00 ljudi u Srbiji. Vinci je nedavno dobio koncesiju za zračnu luku u Beogradu, a Alstom se spominje u vezi s projektom beogradske podzemne željeznice.

No unatoč tomu Francuska zauzima tek deseto mjesto izvoznika u Srbiju, a nije ni među 10 prvih uvoznika te zaostaje za Njemačkom ili Italijom.

Komentiraj