Macron najavio obnovu Notre Damea, milijarderi daju milijune eura

Autor:

epa07509136 French President Emmanuel Macron (C) and his wife Brigitte Macron (R) pay a visit to firemen fighting against a fire burning the roof of the Notre-Dame cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital.  EPA/YOAN VALAT

U ponedjeljak kasno navečer francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je ispred katedrale Notre Dame, koja je u to vrijeme još uvijek gorjela.
Macron je obećao kako će katedralu, koju je u ponedjeljak zahvatio strtavičan požar, obnoviti te je najavio pokretanje kampanje za skupljanje novca za obnovu jednog od najvećih simbola Pariza.
“Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života”, rekao je Macron ispred katedrale.
Kazao je kako je svjestan tuge koju osjećaju mnogi Francuzi ali kako želi govoriti i o nadi te je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu crkve.
“Budimo ponosni na katedralu koju smo izgradili prije više do 800 godina i stoljećima je uljepšavali. Noćas zato kažem: obnovit ćemo je zajedno”, poručio je predsjednik Francuske.
Milijarderi daju milijune eura za obnovu
Obitelj Arnault, koja posjeduje LVMH kompaniju, (između ostalog i Louis Vuitonn) objavila je da će s 200 milijuna eura pomoći u obnovi katedrale!
Francuski milijarder François-Henri Pinault najavio je kako će njegova obitelj za obnovu katedrale dati 100 milijuna eura. “Moj otac i ja odlučili smo izdvojiti 100 milijuna eura i sudjelovati u rekonstrukciji Notre-Damea”, napisao je u izjavi za medije.
Pinault je, inače, na čelu kompanije Kering koja je vlasnik poznatih brendova Gucci i Saint Lauren te predsjednik kompanije koja posjeduje poznatu aukcijsku kuću Christies. Njegova supruga, holivudska glumica Salmy Hayek, trenutno se nalazi u Rovinju, gdje snima novi film.
Francuska regija Ile-de-France, u kojoj se nalazi i Pariz, iz fonda za hitne situacije dat će 10 milijuna eura za obnovu katedrale, najavila je čelnica regije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.