Macron-Merkel novo suparništvo u Europi

EPA/JULIEN DE ROSA

Iza osmijeha novopronađene dinamike francusko-njemačkih odnosa iscrtava se novo europsko suparništvo između francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel oko liderstva u Europi, ocjenjuje u nedjelju agencija France presse.

Diplomatski vjetar u leđa novom francuskom šefu države dao je dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa u Pariz povodom Dana pada Bastille 14. srpnja, nakon što je Pariz krajem svibnja već posjetio ruski čelnik Vladimir Putin.

Time su nanovo podijeljene uloge u Europi, a “Francuska je ponovno u igri”, kako je ocijenio Jean-Dominique Giuliani, predsjednik Zaklade Schuman, specijalizirane za europska pitanja.

“Dolazi do nove ravnoteže, što je bilo potrebno, odnosa s Njemačkoj”, dodao je.

Njemačka kancelarka godinama je dominirala na europskoj političkoj sceni bez pravog suparnika, a ta njezina uloga sve je više jačala nakon Brexita i Trumpova izbora.

Pripisivala joj se i uloga “vođe slobodnog svijeta”, pred populističkim i autoritarnim naletima.

Francuski glas u Europi posljednjih je godina postao gotovo nečujan a njezin je bivši čelnik Francois Hollande, zbog ekonomskih poteškoća u zemlji, kažnjavan rekordnom niskom popularnošću.

Druga velika zemlja EU-a – Velika Britanija zbog Brexita je ostala na margini europskih pitanja, Poljska se optužuje za autoritarnu vlast, a Italija i Španjolska ekonomski su oslabile.

Stoga je Macronov dolazak na vlast ponovno promiješao karte.

“Nijemci su bili iznenađeni najavom Trumpova posjeta Parizu”, kaže jedan diplomatski izvor.

“Tim potezom, Emmanuel Macron laska američkom predsjedniku i želi se profilirati kao lider Europe”, piše ovaj tjedan Spiegel.

Merkel je s druge strane vrlo kritična zbog njegovih protekcionističkih mjera i izlaska iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Dok Merkel jasno pokazuje kako joj Trump nije po volji, Macron ga s velikom pompom prima na spektakularnom vojnom mimohodu i upućuje mu lijepe riječi,  piše švicarski list Neue Zuericher Zeitung.

“Postoji osjećaj da bi Macron mogao zamijeniti Merkel u poziciji glavnog europskog diplomata”, dodaje list.

Komentiraj