Macron: “Iskreni dijalog nije kompatibilan s vojnom eskalacijom”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u subotu svojega ruskog kolegu Vladimira Putina da “iskreni dijalog nije kompatibilan s vojnom eskalacijom” na ukrajinskoj granici, objavila je Elizejska palača nakon telefonskog razgovora koji su dvojica šefova država vodila poslijepodne.

Obojica predsjednika “izrazila su želju za nastavkom dijaloga” o “načinima koji bi pospješili primjenu sporazuma iz Minska” o Donbasu i o “uvjetima sigurnosti i stabilnosti u Europi”, stoji u priopćenju francuskog predsjedništva.

Francuski predsjednik Putinu je “prenio izraze zabrinutosti svojih europskih partnera i saveznika”, kaže se u priopćenju.

Sjedinjene Države u petak su objavile da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla uslijediti “u bilo kojem trenutku”. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov te je optužbe nazvao “provokacijom”.

U subotu se očekuje razgovor američkog predsjednika Joea Bidena i Putina o stanju u Ukrajini.

Današnji razgovor između Macrona i Putina nastavak je njihova petosatnog razgovora u četiri oka u ponedjeljak u Kremlju. Nakon toga je Macron u utorak otputovao u Kijev gdje je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a zatim je otputovao na razgovore u Berlin.

Iz Elizejske palače su kazali da je Macronova diplomatska turneja postigla cilj, omogućivši da se krene dalje u nastojanju da se smanje napetosti između Rusije i Ukrajine.

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken u subotu je izjavio da je diplomatski kanal ostao “otvoren” kako bi se sukob u Ukrajini izbjegao, no da će od Moskve tražiti deeskalaciju stanja.

Pentagon je istodobno naredio povlačenje iz Ukrajine 160 američkih vojnika iz Nacionalne garde koji su obučavali ukrajinske vojne snage.

Sergej Lavrov je optužbe Washingtona ocijenio kao “provokacije”, a ukrajinski predsjednik u subotu je kazao da upozorenja o ruskoj invaziji Ukrajine “potiču paniku” i najviše služe neprijatelju te da Kijev ustraje na diplomaciji.

Brojne zapadne zemlje od svojih su državljana zatražile da napuste Ukrajinu, a i Moskva je najavila da će smanjiti broj članova svojega diplomatskog osoblja u toj zemlji, kao razlog navevši moguće “provokacije” Zapada ili Kijeva.

Komentiraj