EPA/PETER DEJONG/

Macron i Trump “pohvalili snažnu međunarodnu reakciju” nakon napada na Skripala

Emmanuel Macron je u utorak razgovarao s Donaldom Trumpom i obojica su “pohvalila snažnu međunarodnu reakciju nakon napada u Salisburyju”, priopćila je Elizejska palača nepunih mjesec dana prije putovanja francuskog predsjednika u Sjedinjene Države.

“Mjere koje su prihvatili SAD, Europska unija, NATO i neke članice dviju potonjih organizacija svjedoče o solidarnosti s Velikom Britanijom i o jasnoj osudi uporabe kemijskog oružja”, ocijenilo je francusko predsjedništvo koje drži da takva prijetnja “ne smije ostati bez odgovora”.

Od ponedjeljka su 24 zemlje, među kojima SAD i 17 zemalja EU-a, pa tako i Hrvatska, odlučile protjerati 117 ruskih diplomata u okviru usuglašenih protumjera koje je Zapad donio protiv Moskve nakon trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta u Velikoj Britaniji. NATO je usto objavio u utorak da će povući akreditacije sedmerim članovima ruskog predstavništva.

U vezi sa Sirijom francuski i američki predsjednik su se “dogovorili da je borba s IS-om i dalje njihov apsolutni prioritet” i da “ništa ne smije omesti napore koje ulažu međunarodna koalicija i njezini saveznici” koji “moraju “usredotočiti sve svoje napore u borbu s islamističkim teroristima”, ističe se u priopćenju u kojemu se ne spominje istočna Guta.

Dvojica čelnika su se dotaknula i spornog pitanja američkih carina na čelik i na aluminij, iz kojih je EU na kraju izuzet, ali samo do travnja.

Francuski predsjednik je podsjetio Donalda Trumpa da “izvoz čelika i aluminija iz EU-a nije prijetnja za nacionalnu sigurnost SAD-a i da ih zato ne treba dodatno oporezivati”.

Komentiraj