Proeuropski centristički kandidat Emmanuel Macron i čelnica kranje desnice Marine Le Pen u ponedjeljak su krenuli s predizbornom kampanjom za drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati 7. svibnja.

Emmanuel Macron je u prvom krugu osvojio 23,86 posto glasova, dok je Le Pen dobila 21,43 posto. Iza njih su ostali konzervativac Francois Fillon s 19,94, te predstavnik krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon s 19,62 posto.

Tabori dvoje protivnika već su krenuli s međusobnim napadima. Direktor kampanje čelnice Nacionalnog fronta David Rachline Macrona je proglasio agentom “neinhibirane globalizacije i masovne imigracije” i “bardom sustava”.

Macronov glasnogovornik Benjamin Griveaux uzvratio je prozvavši Le Pen da se proteklih tjedana kroz svoja populistička ekonomska obećanja ponaša kao da je Božić.

“Mutiplicirala je porezne darove”, istaknuo je Griveaux, optuživši Le Pen da nije otkrila kako planira isplatiti sva rezanja poreza koja predlaže. Njezina politika je “krajnje neodgovorna”, rekao je Macronov predstavnik.

Macron je u ponedjeljak krenuo u političke pregovore kako bi pridobio podršku većine pred drugi krug i uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 11. i 18. lipnja i koji će imati značajnog utjecaja na buduće djelovanje predsjednika, dok je Le Pen ponovno na terenu gdje hvali svoj program kojim planira zatvoriti granice, izaći iz eurozone i staviti moratorij na imigraciju, navodi agencija France Presse.

“Ja sam na terenu gdje se susrećem s francuskim građanima kako bi im ukazala na važne teme, uključujući islamistički terorizam prema kojem je Macron blago rečeno slab”, istaknula je Le Pen u sjevernom okrugu Henin-Beaumont, a prenio Reuters.

Francuze više brine gospodarstvo i nevjerodostojna politika od terorizma

Francuska je u posljednje dvije godine bila meta niza islamističkih napada u kojima je živote izgubilo više od 230 ljudi. Posljednji takav napad dogodio se tri dana prije nedjeljnog glasovanja kad je jedan policajac ubijen, a dvojica ozlijeđena u terorističkom činu u blizini Elizejske palače.

Le Pen obećaje da će u slučaju svoje pobjede ukinuti europski sporazum o slobodnom kretanju i deportirati strance koji su pod promatranjem obavještajnih službi. Macron s druge strane nudi sigurnosni program u sklopu kojeg bi se regrutiralo 10 tisuća novih policajaca i stvorilo dodatnih 15 tisuća mjesta u zatvorima.

No ankete i dalje pokazuju da francuske birače više brinu gospodarska i pitanja vjerodostojnosti političara od terorizma.

Macrona se često kritizira zbog njegovog prethodnog zaposlenja kao investicijskog bankara, te uloge u nepopularnoj socijalističkoj vladi Francoisa Hollandea.

Le Pen je u ponedjeljak osudila “potpuno truli stari republikanski front, kojeg nitko ne želi, kojeg su se Francuzi oslobodili rijetko viđenim nasiljem i koji pokušava koalirati oko Macrona”.

“Republikanski front” je formula kojom se uobičajeno nazivaju svi političari koji pozivaju na otpor prema krajnjoj desnici.

“Emmanuel nije patriot. Prodao je državne tvrtke i kritizirao francusku kulturu”, istaknuo je Florian Philippot, zamjenik čelnice Nacionalnog fronta.

Le Pen je mnogo radila na ublažavanju imidža te stranke koju je osnovao njezin otac Jean-Marie, poznat po ekstremnijim stavovima od svoje kćeri, zbog čega ga je ona na kraju i izbacila iz stranke. Nacionalni front posebice je popularan među mladim glasačima, od kojih je četvrtina nezaposlena, koje su privukla njezina obećanja da će braniti francuskog radnika od globalizacije.

Le Pen će u idućem krugu pokušati izbjeći reprizu 2002. kad je njezin otac, nakon što su se sve ostale mainstream stranke udružile protiv njega, s velikom razlikom izgubio od Jacquesa Chiraca.

Macronu su svoju podršku već dali aktualni predsjednik Francois Hollande, te protivnici iz prvog kruga, konzervativac Francois Fillon i socijalist Benoit Hamon.

Potpora ali i politička suzdržanost uoči drugog kruga

Na pobjedi u prvom krugu Macronu je čestitala i Europska unija, čiji je glasnogovornik Margaritis Schinas izjavio da on “brani ono što Europa predstavlja”, prenosi dpa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije čestitala Macronu, no to su učinili pripadnici njezinog kabineta poput ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji je izrazio sigurnost da je on budući francuski predsjednik, piše britanski Guardian.

Podršku mu je dao i glavni protukandidat njemačke kancelarke na parlamentarnim izborima koji se održavaju u rujnu, bivši predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz koji je izrazio nadu da će Macron velikom većinom pobijediti “protueuropsku i otvoreno rasističku Marine Le Pen”.

Rusija je objavila kako poštuje rezultate prvog kruga, te da se nada da će imati bolje odnose s Parizom nevezano za pobjednika drugog kruga. Moskvu mnogi vide kao pobornicu Le Pen koja je izražavala stavove prijateljske Kremlju, piše Guardian.

“Poštujemo izbor francuskog naroda. Mi podržavamo izgradnju dobrih i međusobno korisnih odnosa”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rezultate prvog kruga izbora nije komentirao Downing Street, naglasivši kako je to dio njihove dugogodišnje politike nemiješanja u izbore drugih država.

Svoje stajalište nije izrekao ni američki predsjednik Donald Trump, no on je u petak rekao kako je čelnica krajnje desnice “najjači” kandidat u prvom krugu izbora. Predstojnik njegovog ureda u nedjelju je istaknuo kako Trump ne podržava Le Pen, piše Politico.eu.

Čelnici Nacionalnog fronta čestitao je predsjednik krajnje desne talijanske Sjeverne Lige.

Anketa Opinionwaya u ponedjeljak je pokazala da bi Emmanuel Macron u drugom izbornom krugu mogao osvojiti 61 posto glasova, dok bi njegova protivnica Le Pen mogla dobiti 39 posto glasova, a anketa Harrisa Macronu predviđa 64, a Le Pen 36 posto glasova.

Komentiraj