Francuski predsjednik Emmanuel Macron će u ponedjeljak 29. svibnja primiti ruskog kolegu Vladimira Putina u dvorcu Versailles, blizu Pariza prigodom izložbe o posjetu Petra Velikog Francuskoj 1717. godine, objavile su njegove službe u ponedjeljak.

To je prvi posjet ruskog predsjednika Parizu nakon što je Emmanuel Macron stupio na dužnost.

Kremlj je potvrdio taj posjet u priopćenju naglasivši da će predsjednici razgovarati o “razvoju francusko-ruskih odnosa u političkom, gospodarskom i trgovinskom, kulturnom i humanitarnom području”.

Kremlj je dodao da će biti razmijenjena mišljenja o sadašnjim međunarodnim i regionalnim pitanjima, posebice o koordinaciji borbe protiv terorizma i rješenju kriza u Siriji i Ukrajini.

Putin je 8. svibnja pozdravio Macronov izbor i zamolio ga da “prevladaju obostrano nepovjerenje i ujedine snage kako bi jamčili međunarodnu stabilnost i sigurnost”.

Dvojica čelnika su 18. svibnja prvi puta telefonski razgovarali na Putinovu inicijativu i tada su dogovorili da će “zajedno raditi na sadašnjim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma”.

Ruski veleposlanik u Francuskoj Aleksandar Orlov je nedavno ocijenio da je najhitnija tema koju treba riješiti Sirija i dodao da se Macron čini odlučniji od Francoisa Hollandea.

“Čekamo da dokaže veću autonomiju odlučivanja od Francoisa Hollandea”, ocijenio je veleposlanik.

Između Pariza i Moskve je trajao stalni spor u vezi sirijskog sukoba tijekom petogodišnjeg mandata bivšeg predsjednika Hollandea, koji je predbacivao Moskvi podršku režimu Bašara al-Asada.

Macronov izborni tim otvoreno je iskazivao nepovjerenje prema Rusiji koju su optužili da je putem društvenih mreža djelovala protiv njihovog kandidata.

Komentiraj