FaH

MAČEVANJE: Petar Fileš i Marcela Dajčić prvaci Hrvatske u floretu

Mačevaoci zagrebačkog Rapira Petar Fileš i Marcela Dajčić novi su prvaci Hrvatske u floretu, dok su u ekipnoj konkurenciji slavili ZŠM kod seniora, te Rapir kod seniorki.

Prvenstvo Hrvatske je održano na Zagrebačkom velesajmu u ukupno 19 kategorija, od djece od 10 godina, do seniora.

Fileš je u finalu pobijedio Ivana Komšića iz ZŠM-a sa 15-11, dok je Dajčić u završnoj borbi bila bolja od Lee Ming Li iz VMD-a sa 15-12. Bronce u muškoj konkurenciji osvojili su Eric Dinković (ZŠM) i Vedran Fijolić (ZŠM), a kod djevojaka Anamarija Banjac (Karlovac) i Korina Kvadranti (Rapir).

Fileš je osvojio zlato i u juniorskoj konkurenciji nastavivši niz izvrsnih rezultata koji su obilježili njegovu drugu juniorsku sezonu. Podsjetimo Petar je bio 7. na europskom juniorskom i sedmi na svjetskom juniorskom prvenstvu.

“Filešova pobjeda u finalu predstavlja malo iznenađenje jer je Komšić imao bolje rezultate u seniorskoj konkurenciji. Međutim, Fileš je najveća perspektiva koju smo imali do sada,” kazao je izbornik hrvatske reprezentacije Darko Limov.

Hrvatska je nakon proglašenja neovisnosti do sada na olimpijskim igrama u mačevanju imala samo jednog predstavnika, Bojana Jovanovića koji je nastupio u Londonu. Inače, Jovanović nije prvi Hrvat koji je sudjelovao na OI. To mjesto zauvijek je zauzeo prvi hrvatski osvajač medalje na Olimpijskim igrama Milan Neralić, koji je sudjelovao na OI 1900. u Parizu gdje je osvojio brončano odličje u sablji.

“Filešovi juniorski rezultati su puno bolji od rezultata koje je ostvario Jovanović kao junior ako gledamo na taj način,” dodao je Limov.

Ukupno gledano najuspješniji klub na ovom prvenstvu bio je Rapir sa osam osvojenih naslova državnih prvaka, od čega pet u pojedinačnim, te tri u ekipnim nastupima. Karlovac je osvojio dva naslova u pojedinačnim nastupima, te dva u ekipnim, dok je ZŠM osvojio jedan naslov u pojedinačnoj konkurenciji, te dva u ekipnoj.

 

PRVACI HRVATSKE U FLORETU,

MUŠKI: Petar Fileš (Rapir, seniori i juniori), Leo Li (VMD, kadeti), Borna Špoljar (ZŠM, mlađi kadeti), Luka Gnjidić (Mladost, do 12 god.), Gregor Hržić (Rapir, do 10 god.)

ŽENE: Marcela Dajčić (Rapir, seniorke), Lea Ming Li (VMD, juniorke), Anamarija Banjac (Karlovac, kadetkinje), Dorja Blažić (Mladost, mlađe kadetkinje), Lara Fabac (Karlovac, do 12 god.), Lorena Požgajčić (Rapir, do 10 god.)

Komentiraj