LVMH i Tiffany premostili nesuglasice, dogovorili spajanje uz nižu cijenu

Američka draguljarnica Tiffany&Co dogovorila je s francuskim proizvođačem luksuzne robe LVMH-om da će pristati na nižu ponudu za preuzimanje, okončavši time pravni sukob u koji se uplela i francuska država.

Cijena je spuštena sa 135 dolara na 131,5 dolara po dionici, čime je vrijednost preuzimanja spuštena na oko 15,8 milijardi dolara.

Nova cijena znači da će LVMH, koji vodi milijarder i poduzetnik Bernard  Arnault, za LVMH platiti 425 milijuna dolara manje no što je prvotno dogovoreno.

Dvije kompanije dodale su da su ključni uvjeti sporazuma iz studenog prošle godine ostali nepromijenjeni.

„Tiffany i LVMH također su se dogovorili da će riješiti spor pokrenut pred sudom u Delawareu“, stoji u priopćenju.

Američka kompanija podnijela je tužbu protiv LVMH tvrdeći da se pokušava izvući iz sporazuma, koji je postao daleko manje privlačan s obzirom na negativan utjecaj pandemije koronavirusa na sektor luksuznih dobara.

LVMH je u rujnu objavio da je francuska vlada od njih zatražila da odgode kupnju Tiffanyja do 6. siječnja 2021. nakon prijetnje SAD-a uvođenjem carina na francuske proizvode. Prema ugovoru, trebala je biti zaključena krajem studenog.

Washington i Pariz sukobljavaju se oko niza trgovinskih pitanja a krupni je predmet spora i francusko oporezivanje digitalnih tvrtki, poput Googlea i Amazona.

Tiffani je u tužbi naveo da je francuska tvrtka prekršila ugovorne odredbe o pribavljanju dozvola regulatora za ravnopravno tržišno natjecanje. LVMH još nije zatražio dozvolu regulatora u nekoliko ključnih jurisdikcija, uključujući Europsku uniju, istaknuli su Tiffanyju.

Regulatori su u međuvremenu odobrili transakciju a dvije su kompanije dogovorile da će zaključiti spajanje početkom 2021. godine.

Komentiraj