Luxembourg Iranu deblokirao 1,6 milijardi dolara zamrznutih na zahtjev SAD-a

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da je Luxembourg Islamskoj Republici deblokirao 1,6 milijarda dolara koji su bili zamrznuti na zahtjev Washingtona te je izrazio zadovoljstvo zbog te “lijepe pravosudne pobjede”.

Luksemburški ekonomski list Paperjam piše da je prizivni sud u Luksemburgu 2. travnja održao ročište o iranskim sredstvima blokiranima u toj državi na zahtjev Sjedinjenih Država.

No od tada sud nije objavio nikakvu odluku o slučaju.

“Naša središnja banka i naše ministarstvo vanjskih poslova nedavno su ostvarili veliku pobjedu u jednoj pravnoj bitki”, rekao je Rohani obrativši se Vijeću ministara.

Podsjetio je da je “1,6 milijarda dolara koje su pripadale Iranu bilo u Luksemburgu” te da su “Amerikanci te novce konfiscirali”.

Nakon višemjesečnog sudskog procesa, “prije nekoliko dana uspjeli smo osloboditi dio te svote”, dodao je iranski predsjednik, ističući da je odluka važna jer Iran proživljava “tešku situaciju”.

Iran je zemlja koja sa SAD-om nema diplomatske odnose od 1980.

Danas se Iran suočava s dvostrukom krizom: ekonomskom, prouzročenom ponovnom uspostavom američkih sankcija 2018. godine te zdravstvenom izazvanom pandemijom covida-19.

S gotovo 4500 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom i više od 71.500 službeno potvrđenih slučajeva zaraze, Iran je covidom daleko najpogođenija država na Bliskom Istoku.

Iran je u ožujku objavio da je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražio hitan zajam u iznosu od oko 5 milijarda dolara. Treba podsjetiti da zemlja u proteklih 50 godina, još od vremena šaha Reze Pahlavija, nije tražila nikakve zajmove od MMF-a.

No Washington, koji u toj ustanovi ima pravo veta, nije odobrio takav zajam i optužio je Iran da sredstva koristi za financiranje “terorizma u inozemstvu”.

U ožujku 2017. luksemburški je sud donio odluku po kojoj je neprihvatljiv zahtjev iranske Središnje banke za odmrzavanjem 1,6 milijarda dolara koje toj zemlji pripadaju, a želio ih je zaplijeniti Washington. Sredstva kojima upravlja klirinška kuća Clearstream, zamrznuta su u siječnju 2016. na zahtjev odvjetnika žrtava napada 11. rujna 2001.

Komentiraj