‘Lutka’ Mire Gavrana bez problema nalazi put u teatre diljem svijeta, najavljene još dvije produkcije

Književnik i dramatičar Miro Gavran, u inozemstvu najizvođeniji hrvatski autor, u 2022. godinu ulazi s dvije nove značajne inozemne premijerne izvedbe njegove popularne komedije “Lutka“, u Istanbulu te Moskvi.

“Lutka” je jedna od najprevođenijih Gavranovih komedija. Komični se fokus temelji na mladiću kojeg nakon šest godina veze ostavi djevojka, pa se on odluči naručiti savršenu ženu androida, s kojom u šest mjeseci proživi sukus muško-ženskih odnosa.

Svjetska praizvedba ove Gavranove komedije održala se 2011.godine u New Yorku. Od tada je izvedeno dvadeset premijera diljem svijeta od Los Angelesa, Havane, Mumbaija, Beča, Budimpešte i Kopenhagena.

Njezino će najnovije premijerno inozemno uprizorenje biti 28. siječnja u Teatru DerinArt u Istanbulu. Prijevod na turski potpisuje Nazli Gozde Yolcu. U glavnim ulogama nastupaju Pinar Ozer i Orcun Iynemli, dok režiju potpisuje redateljica Esra Pamukcu Bozkurt.

Četiri tjedna kasnije, 26. veljače, u Moskvi će istu komediju premijerno izvesti Teatar Maskarad u glasovitom Teatru na Taganjki. Prijevod na ruski je načinio Sergej Girin, redatelj je Aleksandar Ogarjov, dok u glavnim ulogama nastupaju Kiril Kyaro i Aleksandra Ursulyak.

“Iznimno sam sretan što ova moja komedija bez problema nalazi put u teatre diljem svijeta. Vjerojatno je tome uzrok univerzalna priča i više nego aktualna tematika. Nadam se da ću biti u prigodi jednoga dana i vidjeti uživo ove izvedbe”, rekao je tim povodom Miro Gavran.

Komentiraj