Dva američka imanja koja koriste Rusi našla su se u središtu diplomatskog spora između Washingtona i Moskve oko hakerskih napada. Što se ondje doista događa?, pita se u subotu novinar BBC-a.

SAD je objavio niz mjera protiv Rusije zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore.

Među njima je zatvaranje dvaju imanja u New Yorku i Marylandu kojima se služe ruski diplomati.

Washington tvrdi da su se posjedi koristili za špijuniranje, no zasad nije poznato jesu li se iz njih vodili hakerski napadi zbog kojih su ruski diplomati protjerani iz SAD-a.

SAD i Rusija ne slažu se ni oko toga što su ta imanja zapravo. Dužnosnik State Departmenta o njima govori kao o “kompleksima” što upućuje na to da se radi o golemim zaštićenim utvrdama.

Amerikanci su se istim terminom koristili za dvije zgrade u Abbottabadu u Pakistanu gdje je 2011. pronađen i ubijen Osama Bin Laden.

No rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da se radi o dvijema “dačama” ili kućama za odmor.

Prema američkim medijima, sporno imanje je neka vrsta sigurne kuće u Marylandu kojom se služi rusko veleposlanstvo u Washingtonu.

Nalazi se u Pioneer Pointu u Centrevilleu, oko 80 kilometara od američke prijestolnice, nasuprot zaljeva Chesapeake.

Imanje koje se prostire na 180.000 četvornih metara nekoć je pripadalo Johnu J. Raskobu, financijskom direktoru General Motorsa koji je finacijski pomagao izgradnju Empire State Buildinga.

Sovjetska vlada kupila ga je 1972. i koristila kao odmorište, izazvavši strah susjeda da bi ondje mogle dolaziti ruske podmornice. No zabave i svečane večere koje su se ondje održavale pomogle su da se odnosi poprave.

“Kao susjed ne možete tražiti više”, rekao je jedan stanovnik Washington Postu 1979. “Nikome ne smetaju”, dodao je.

Godine 1987. Postova reportera kroz imanje je proveo Oleg Sokolov, dužnosnik u tadašnjoj sovjetskoj ambasadi u Washingtonu.

Pod naslovom “Rijedak uvid u sovjetsko odmorište na Istočnoj obali”, pisao je o posjedu zaštićenom kamerama i lančanom ogradom, ali s vrlo ljubaznim domaćinima.

“Ništa ne skrivamo”, rekao je tada Sokolov odjeven u teniski dres.

Na imanju su se nalazile dvije vile od opeke koje je izgradio Raskob, tenisko igralište, bazen, nogometni teren, mol i šest bungalova koji su uglavnom bili prazni i zaključani. U to doba koristilo ga je 20 Rusa.

Kada je Sovjetski Savez 1992. pao, posjed je prodan Ruskoj Federaciji.

Associated Press je izvijestio da je jedna kuća pretvorena u 12 apartmana, a u svakoj od desetak koliba uređena su četiri stana. U njima se ukupno moglo smjestiti 40 obitelji koje su plaćale sitnu naknadu za održavanje.

Otad se imanje rijetko spominjalo, sve do ovih dana.

Većina američkih medija raspisala se o posjedu u New Yorku, golemoj kući Killenworth. Ima 49 soba i nalazi se u Glen Coveu na sjevernoj obali Long Islanda, nedaleko od Manhattana.

Rusi su već dugo vremena vlasnici tog bivšeg posjeda nekretninskog magnata i industrijalca Georgea du Ponta Pratta, no američki dužnosnici rekli su New York Timesu da je često prazan.

List piše da su odnosi postali zategnuti 1982. kada je vlada Ronalda Reagana optužila Ruse da odande špijuniraju obrambene i tehnološke tvrtke na Long Islandu.

Gradsko vijeće Glen Covea u znak odmazde uskratilo im je besplatni parking na plaži i dozvolu za korištenje teniskog igrališta.

Internetski portal Buzzfeed navodi da je još jedno imanje na Long Islandu, u Oyster Bayu također u vlasništvu Rusije.

Nedugo nakon objave Washingtona o sankcijama uočeni su automobili kako ulaze i izlaze s posjeda, piše u izvješću.

Koriste li se američki diplomati sličnim kućama u Rusiji? Odgovor je da.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova predložilo je da se Amerikance protjera iz njihovih “dača” u Serebryany Boru kod Moskva.

No predsjednik Vladimir Putin zalaže se za mekši pristup, podsjeća BBC.

Komentiraj