Lukšić: “Od Covida se ozbiljno razbolijeva sve više zdravih mladih”

Vd ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić izjavio je za N1 kako bolnica više Covid pacijenata prima nego što ih otpušta.

“Veći je broj onih koje primimo. Mi dnevno imamo između 35 do 50 dnevno, a otpuštenih je nešto manje. Povećanje je vidljivo, ali i naši kapaciteti su tu. Otvaramo nove odjele, jučer je otvorena jedna intenzivna jedinica koju drže liječnici i sestre iz tri bolnice”, kaže. Unutar bolnice je slobodno nešto manje od 200 kreveta, dodaje. Imaju, kaže, 85 respiratora. No stiže ih još 30. Jutros je u bolnici 428 bolesnika, od toga 80 na respiratoru.

Brine ga, međutim, dobna struktura oboljelih. “Zabrinjava što je sve više mlađih ljudi bez komorbiditeta s ozbiljnim slikama. Velika većina njih ozdravi. Ali pitanje je daljnjeg praćenja i posljedica”, kaže.

Popunjavanje šatora pred bolnicom, kaže Lukšić, “ovisi o dinamici”. “Mi zadnjih dana imamo jedno blago usporenje u povećanju broja. Ministarstvo je u direktnoj nabavi osiguralo još 30 respiratora, oni su u dolasku. Broj liječnika i sestara je sve veći”, kaže.

Komentirao je premještanje bolesnika iz Čakovca u Dubravu. “Nema drame, to je premještaj koji je bio dogovoren. Imali su probleme s kapacitetima u OB Čakovec, mi smo uskočili, ali zato i jesmo tu, da pomognemo manjim centrima”, kazao je Lukšić.

Komentiraj