Lukšić o nestanku struje u KB Dubrava, trenutnom stanju i budućim planovima za bolnicu

Zvučalo je gotovo nestvarno da KB Dubravu, osim koronavirusa, napetog zdravstvenog sustava i nadljudskih napora osoblja pogađa i gubitak struje. Kriminalistička istraga još traje, a za saboterom traga policija. O cijelom događaju, ali i općenito o stanju o prvoj Covid bolnici govorio je novi ravnatelj Ivica Lukšić.

“Koliko znam još nije pronađen saboter, ali kriminalistička policija radi svoj posao”, komentirao je Lukšić u razgovoru za RTL Danas i dodao kako su pacijenti sigurni.

“Nestanak struje koji smo imali jučer zahvatio je i jedan dio drugog kata gdje je smještena administracija i pacijenti nisu bili ugroženi”, dodao je.

O trenutnom stanju Covid bolesnika u bolnici

“U zadnja dva dana, jučer i prekjučer, je primljeno preko 80 novih bolesnika, a danas nešto malo manje, ali priljev je kontinuiran. S obzirom na brojke zaraženih i u sljedećim danima očekujemo veći priljev bolesnih u bolnicu. Imamo dovoljno respiratora. Trenutno je na respiratorima 37 bolesnika, a ukupno je 47 bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja. Respiratora ima dovoljno i oni nisu problem”, komentirao je Lukšić i naglasio kako u ovom trenutku imaju 60 respiratora, čiji će se broj po potrebi povećavati.

Je li istina da se pacijenti puštaju kućama i prije nego se oporave, kao što smo slušali?

“To definitivno ne stoji jer svaki bolesnik u bolnici se pušta se u trenutku kada se procijeni da je njegovo kliničko stanje za kućno liječenje. Morate znati da je ovo jedna nova bolest koja ima svoj prolongirani tijek i da se bolesnik možda čini slabijim, ali možda je prema kliničkim parametrima njegovo stanje u poboljšanju, a za oporavak će možda trebati duži period. Definitivno, nitko tko je za bolničko liječenje nije pušten da ide ranije kući.”

O broju liječnika i medicinskih sestara

“To je ono što govorimo duže vrijeme. Mi imamo kapacitete. Imamo i respiratore i smještajne kapacitete. Danas se vidi, a možda se nije vidjelo na početku da smo danas sigurni da niti jedna zagrebačka bolnica infrastrukturno, bez obzira na sve probleme koje ima KB Dubrava, ne bi bila u stanju imati ovakvu dinamiku i prenamjenu prostora za liječenje Covid bolesnika i ne. No, osoblje u KB Dubrava živi s Covidom od početka, od ožujka i sigurno je umorno. No, zadnjih dana nam dolazi sve više i više kolega iz svih zagrebačkih bolnica u pomoć.”

O budućem razvoju situacije u KB Dubrava

“Očekujem mir i da se svi skupimo zajedno. Puno je tu dobrih ljudi, koji vrijedno rade svoj posao, od kojih možda neki od njih nisu bili informirani na pravi način i bili su s pravom zabrinuti za svoju budućnost i zdravlje. S tim ljudima treba razgovarati i vjerujem da ćemo svi zajedno vratiti dobro raspoloženje i napraviti Dubravu poželjnim mjestom za rad.”

KB Dubrava ostaje Covid bolnici dokle god bude potrebe

“Teško je to reći. Prema prognozama i planu koje je izradilo Ministarstvo zdravstva, Dubrava će biti Covid bolnica dokle god to budu zahtjevali uvjeti pandemije i liječenja tih bolesnika. Na taj način oslobađamo druge bolnice da mogu zbrinuti sve ostale bolesnike koji su bolesni od svih drugih bolesti koje nisu Covid. Fokusiran sam na zadaću pred nama. Ona je vrlo izazovna, treba učiniti sve da se naši bolesnici osjećaju sigurno i da dobiju adekvatnu zdravstvenu skrb na najviši mogući način.”

O budućim planovima u karijeri

U ovom trenutku sam koncentriran samo na zbrinjavanje Covid bolesnika i organizaciju rada, ne samo u Dubravi, nego i koordiniranje sa svim ostalim zagrebačkim bolnicama jer ovo ne može izvući samo Dubrava već ovo možemo samo svi zajedno ujedinjeni u Dubravi.

Komentiraj