Lukšić: “Možemo zbrinuti sve bolesne, ali problem je nedostatak liječnika”

Građani mogu biti mirni: zdravstveni sustav može zbrinuti sve bolesne od Covida 19, ali problem je dovoljan broj zdravih liječnika i medicinskih radnika, izjavio je jutros za N1 koordinator liječenja oboljelih od Covida 19 u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu Ivica Lukšić.

“Situacija se usložnjava, ali zasad je sve u očekivanoj dinamici. Zasad su stvari pod kontrolom”, kazao je.

Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu popunjena je, ali mjesta još ima u bolnici u Dubravi, gdje je jutros bilo 59 bolesnika, od kojih šest na respiratoru. Ta bolnica raspolaže s 80 kreveta, i još 220 u šatorima, kazao je Lukšić.

No, ako bude potrebno, i u fiksnom dijelu bolnice broj kreveta može se povećati, precizirao je.

“Kapaciteti nisu problem. Realna je opasnost broj zdravih liječnika i zdravstvenih radnika”, upozorio je.

“Vrijeme je da se uozbiljimo nakon ljetnog opuštanja. Vjerujem da ćemo svi biti odgovorni. Društvena solidarnsot izuzetno je važna. Ovo nije problem samo zdravstvenog sustava. Ako se on preoptereti Covid bolesnicima, reducirat će se i zdravstvene usluge za sve ostale. To treba izbjeći”, upozorio je.

Pozvao je građane da poštuju “jednostavne mjere distance i nošenja maske”, i to ne samo u u poslovnom okruženju nego i “u obiteljskim druženjima, izvan radnog vremena, u svakodnevici”. “Koliko nas god to inkomodiralo, moramo biti solidarni i svjesni da je ovo ugroza koju možemo pobijediti samo disciplinom i zajedništvom kao društvo”, kazao je Ivica Lukšić.

 

Komentiraj