Lukšić: “KB Dubrava ima lijekova za pet do šest dana”

Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić izjavio je za HRT kako KB Dubrava ima lijekova za pet do šest dana.

Precizirao je kako se dosad nije dogodilo da im je ponestalo lijekova, ali se nada da će problem duga veledrogerijama biti riješen na vrijeme.

Kazao je kako je važno da se što više ljudi cijepi. “Moramo vjerovati regulatornim agencijama. Određene reakcije na cjepivo AstraZeneca postoje, ali korist je puno veća”, rekao je.

Lukšić smatra da će Hrvatska morati razmisliti o nabavi drugih cjepiva ukoliko skepsa javnosti prema AstraZeneci bude i dalje rasla.

Otkrio je kako u KB Dubrava imaju kontinuirani rast bolesnika, samo danas nešto više od 280. Od toga je 52 pacijenata na respiratora. “Imamo četiri intenzivne jedinice, u pripremi je peta”, rekao je.

Sve je više mlađih pacijenata na respiratoru. “To je velika razlika u odnosu na zimu, imamo sve više mlađih ljudi. Najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta. Imamo dosta pacijenata 40-ih, 50-ih ili 60-ih godina čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kisika ili respiratorom. Možda upravo zbog dobi, ti se pacijenti oporave brže nego je bilo ove zime tako da srećom imamo manje mrtvih nego u prošlom valu”, rekao je Lukšić.

Ravnatelj KB Dubrava rekao je da se na današnjem sastanku ekspertne skupine raspravljalo o ponovnoj aktivaciji Arene Zagreb gdje bi se smještali oboljeli od koronavirusa. “U ovom trenutku Arena neće biti potrebna, ali sve je spremno i ako bi to došlo. Imamo veliko iskustvo iz prethodnih valova i na koncu imamo dovoljan broj respiratora. U mnogim stvarima smo sada u povoljnijoj situaciji nego prije, ali i činjenica je da sve druge bolnice imaju svoje Covid odjele”.

Komentiraj