Lukšić: “Broj umrlih ne pada, nema opuštanja”

Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić kazao je u Dnevniku HTV-a kako u toj bolnici ima znatno manje pacijenata nego što ih je bilo prije dvadesetak dana.

“Prije Božića imalo smo više od 520 pacijenata, a danas je taj broj 380. Dakle, to je znatan pad. Jednako tako manje je bolesnika i na respiratoru. Međutim, ne tako bitno manje kao što bi se na prvu očekivalo”, istaknuo je Lukšić.

Naglasio je kako je jutros na respiratoru u KB-u Dubrava bilo 58 bolesnika te da je još prisutan udio težih kliničkih slika, odnosno bolesnika s težem oblikom bolesti.

Dodao je kako broj umrlih ne pada i kako je COVID-19 i dalje ozbiljna bolest kao što je bio prije mjesec ili dva.

Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava rekao je da je trenutačno manji pritisak na zdravstveni sustav, pa tako i na KB Dubrava.

“Možemo se bolje posvetiti bolesnicima i pružiti im bolju njegu. Radimo u optimalnijim uvjetima nego prije mjesec ili dva. Međutim, dogovoreno je da kolege još ostanu u KB-u Dubrava da bi se podjednako smanjio pritisak na sve”, rekao je.

Istaknuo je kako su djelatnici KB-a Dubrava bili angažirani od samog početka pandemije te su vrlo iscrpljeni i umorni. Lukšić je dodao da su zdravstveni djelatnici svi heroji jer su dali maksimalan doprinos u liječenju oboljelih. “To je vrlo zahtjevno i nije neočekivano da pojedini pokleknu pod pritiskom. Ne trpimo svi jednako pritisak ni stres. Pogotovo kad je on kontinuiran”, rekao je.

Poručio je da dolaskom cjepiva i smanjivanjem broja novooboljelih i sami zdravstveni djelatnici vide svjetlo na kraju tunela. Ravnatelj Lukšić je naglasio kako su poduzete mjere psihološke pomoći za zdravstvene djelatnika kojima je pomoć potrebna.

Dodao je da još uvijek nema opuštanja što se tiče pandemije, jer opasnost nije prošla i treba i dalje ostati oprezan. Kazao je da nije dobra vijest što cjepivo kasni, ali da vjeruje da će se taj problem uskoro riješiti. “Cijepljenje će nas definitivno izvući iz pandemije”, poručio je.

Rekao je kako smo o koronavirusu puno toga naučili, ali da postoje i dalje nepoznanice, kao naprimjer novi soj virusa.

Komentirao je i problem infektivnog otpada u KB Dubravi. “Ministarstvo zdravstva i ministar Beroš osobno čine sve da se problem riješi. Problem je velik i mi u KB Dubrava dnevno proizvedemo tri tone infektivnog otpada. To je problem koji jedna bolnica ne može riješiti sama. Međutim, ministarstvo poduzima sve što je u njihovoj moći da se trenutni problem riješi, ali i onaj dugoročan problem zbrinjavanja infektivnog otpada”, kazao je poručujući kako je otpad zbrinut u kontejnerima, te da nitko nije ugrožen, ali da se problem treba što žurnije riješiti.

Komentiraj