Luksemburg je u srijedu odlučio pozvati na razgovor izraelsku veleposlanicu u Belgiji i u Luksemburgu nakon “neprihvatljiva nasilja” u Gazi, priopćilo je luksemburško ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo “želi u toj prigodi razgovarati o prekomjernoj primjeni sile prema palestinskim civilima u Pojasu Gaze (…) i o izjavama koje je u vezi s time dala izraelska veleposlanica”, navodi se u priopćenju.

Simona Frankel, izraelska veleposlanica za Belgiju i Luksemburg, pozvana je u utorak u belgijsko ministarstvo vanjskih poslova u Bruxellesu kamo je došla u srijedu.

Izraelska diplomatkinja potaknula ue polemiku pošto je u izjavi za belgijski javni radio RTBF nazvala Palestince koje je izraelska vojska ubila u ponedjeljak u Gazi, “teroristima”.

Frankel je ujedno ocijenila da sila koju je Izrael primijenio nije bila prekomjerna.

“Luksemburg oštro osuđuje prekomjernu primjenu sile prema civilima i traži neovisnu međunarodnu istragu”, ističe ministarstvo.

Gotovo 60 palestinskih prosvjednika je ubijeno, a 2.500 je ranjeno u prosvjedima protiv preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pridružuje se pozivima međunarodne zajednice, napose UN-a, “kako bi lokalni sudionici i regionalni dužnosnici pokazali mir i suzdržanost te tako spriječili novu erupciju nasilja i sve što bi samo odgodilo uspostavu pravednog i trajnog mira na Bliskom istoku”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj