Lukašenkova policija pritvorila tisuću prosvjednika protiv vlasti

Bjeloruska policija objavila je u ponedjeljak da je uhitila 633 osobe u nedjelju na prosvjedu protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji vlada 26 godina i pobijedio je na izborima u kolovozu kojih legitimnost od tada osporavaju oporba i njezini pristaše masovnim prosvjedima.

“Ukupno su privedene 633 osobe jučer (nedjelja) zbog kršenja zakona o masovnom okupljanju”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

U pritvoru je još 363 osoba u ponedjeljak koje čekaju sudsku obradu.

Riječ je o najvećem broju privedenih od 9. kolovoza kada su Bjelorusi masovnim prosvjedom, koji su sigurnosne snage ugušile, na ulicama izrazile nezadovoljstvo rezultatima izbora koje smatraju namještenima.

Više od 100.000 ljudi prošlo je u nedjelju središtem Minska, četvrti vikend zaredom, unatoč impozantnom broju policajaca raspoređenih na ulicama glavnoga grada.

Snimke su pokazale specijalce s ‘fantomkama’, u civilu ili uniformi kako palicama patroliraju središtem grada progoneći prosvjednike.

Prosvjeda je bilo i u drugim gradovima, kao što su Grodno ili Brest.

Lukašenko (66), odbija dijalog s oporbom unatoč gotovo svakodnevnim prosvjedima, računa na potporu svoje saveznice Rusije i optužuje Zapad za urotu kojom ga žele srušiti.

Gušenje prosvjeda bilo je osobito brutalno prvih dana nakon izbora 9. kolovoza kada su u demonstracijama bile ubijene najmanje tri osobe, deseci uhićeni, a više od 7.000 bilo je privedeno.

Dokumentirani su brojni slučajevi mučenja i lošeg postupanja.

Komentiraj