Lukaku najavio mogućnost osnivanja sindikata. To bi bio način i za borbu protiv rasizma u nogometu

Autor:

epa10625928 Inter Milan's Romelu Lukaku  jubilates after scoring goal of 1-0 during the Italian serie A soccer match between Fc Inter  and Sassuolo Giuseppe Meazza stadium in Milan, Italy, 13 May  2023.  EPA/MATTEO BAZZI

EPA/MATTEO BAZZI

Napadač Intera iz Milana i belgijske reprezentacije Romelu Lukaku kaže da bi najveće svjetske nogometne zvijezde mogle osnovati sindikat kako bi se uhvatile u koštac s rasističkim zlostavljanjem u sportu.

Romelu Lukaku kaže da vlasti trenutno ne čine dovoljno kako bi zaštitile igrače nakon rasističkih zlostavljanja Viníciusa Jr.-a tijekom utakmice Real Madrida protiv Valencije prošlog mjeseca.

Lukaku, koji je bio vrijeđan na rasnoj osnovi prigodom utakmice Intera i Juventusa u travnju, rekao je da je iz svog doma gledao kako se odvijala situacija na Valencijinom stadionu Mestalla i da je ostao u nevjerici.  Na pitanje mogu li igrači osnovati sindikat Lukaku je rekao kako misli da će početi s organiziranjem.

Lukaku kaže da bi ideja bila da se mnogi od najistaknutijih svjetskih igrača “okupe i izravno razgovaraju s UEFA-om i FIFA-om”, kao i s upravnim tijelima domaćih liga, o tome kako se najbolje uhvatiti u koštac s tekućim “problemom” rasizma u nogometu. “Stvarno je razočaravajuće što se to događa jer smo u 2023., svijet ima različite kulture, različite religije, različite boje kože, a mi i dalje stalno radimo iste greške”, dodao je Lukaku.

“To je ono što me jako dira jer uvijek kažem, ako želimo da brend nogometa bude reprezentativan na ovaj način, to također počinje s ljudima koji njime upravljaju i moraju se boriti protiv takvih stvari.

“Za mene se stvarno ne događa dovoljno.  U stvarnosti se ne događa da navijači dolaze na tribine i poštuju ljude različite boje kože, ljude različitih vjera, seksualnosti. Sve to prati i mržnja na internetu”, dodao je. “Mislim da to treba posebno naglasiti i boriti se protiv toga, jer mnogi igrači na društvenim mežama dobivaju puno puno prijetnji što nije lijepo ni ugodno. Pa onda kažem da se i vlade moraju početi uključivati ​​u te stvari, što se meni ne događa dovoljno.”

Lukaku je također pozvao na “više raznolikosti na pozicijama moći” u vrhu nogometa.

FIFA je rekla da je “napravila važne korake prema većoj raznolikosti” otkako su reforme počele 2016. i rekla da trenutno ima osoblje iz 100 različitih zemalja, od kojih su 40% žene. FIFA, globalno upravno tijelo nogometa, također je podržala Lukakuov poziv vladama da se uključe, rekavši da je obrazovanje u školama prva mjera u njenom planu u pet koraka za borbu protiv rasizma u nogometu.

FIFA je istaknula imenovanja Senegalke Fatme Samoure za glavnog tajnika, Martina Ngoge iz Ruande za predsjednika Etičkog odbora, Anina Yeboaha iz Gane za zamjenika predsjednika FIFA-inog Disciplinskog odbora i Indijca Mukula Mugdala za predsjednika Odbora za upravljanje kao “vrlo različite ljude” u “ključne pozicije” unutar organizacije.

“Odatle trebate početi, odatle trebamo imati raznolikost”, rekao je Lukaku o višim upravnim strukturama sporta. “Obojeni ljudi, postavite ih na vrh svake sobe za sastanke i tada će početi promjena”, rekao je Lukaku za CNN.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.