Luka Modrić: “Još toga mogu dati reprezentaciji”

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić je u jučerašnjoj pobjedi nad Ciprom došao do 135. nastupa u dresu Vatrenih čime je postao apsolutni rekorder nadmašivši Darija Srnu.

Veznjak Real Madrida je u nacionalnom dresu debitirao u ožujku 2006. godine u prijateljskom srazu s Argentinom te je u proteklom razdoblju uz 135 nastupa postigao 16 golova.

S reprezentacijom je u tom periodu nastupao na po tri Europska i Svjetska prvenstva, a kruna je bilo osvajanje srebrne medalje u Rusiji 2018. godine kada je ujedno proglašen za najboljeg igrača turnira. Iste godine je dobio Zlatnu loptu te je od strane FIFA-e proglašen za nogometaša godine.

“Jako je važno da, kad obilježavaš neki jubilej, ostvariš i dobar rezultat. Ovdje u Rijeci sam ih imao nekoliko, bio je 50. nastup s Čarlijem. Bila mi je 100. utakmice ovdje protiv Finske, to nažalost nije završilo dobro i sinoć je bio poseban dan za mene. Bilo je jako važno da se dođe do pobjede. Bilo je teško, ali nije bitan način, bitno da smo došli do pobjede i onda je sama atmosfera nakon utakmice povodom mog 135. nastupa bila puno bolja.”, rekao je u uvodu Modrić potom nastavivši:

“Nismo odigrali najbolju utakmicu, to sami znamo. Početak je kvalifikacija i još je dug put pred nama i ja sam siguran da ćemo igrati puno bolje. Kvaliteta je i dalje tu, samo se trebamo opustiti i uživati, siguran sam da ćemo igrati bolje. Svaki put kroz kvalifikacije imamo teških trenutaka. Valjda tako mora biti s nama, ali uvijek smo nakon tih teških trenutaka izlazili jači i prikazivali smo bolje igre. Kad se pogledaju ostali rezultati vidi se da nikome nije lagano tako da mislim da ne treba stvarati nikakve katastrofične stvari. Svjesni smo da nije dobro, da nismo dobro ušli u kvalifikacije, ali na kraju ova tri boda su bila jako važna i hvala Bogu da smo došli do njih. Sad gledamo naprijed prema sljedećoj utakmici. Želja nam je opet ostvariti tri boda.”

Na pitanje odakle još crpi energiju i odakle toliko emocija kad igra za reprezentaciju Modrić je odgovorio: “Uživam u onome što radim. Uvijek govorim, i to stvarno nije floskula, da je igranje za reprezentaciju ogromna čast. Ponos je predstavljati svoju zemlju, pogotovo kao kapetan. Energiju crpim iz tog uživanja i ljubavi prema hrvatskom dresu. Mislim da su i sinoćnje emocije koje rijetko pokazujem dosta toga rekle o mojoj ljubavi s kojom dolazim u reprezentaciju. To su sve stvari što me guraju dalje.”

Osvrnuo se i na ritam u kojem će Vatreni u sedam dana odigrati tri utakmice: “Nismo previše u reprezentaciji o tome pričali. Definitivno nam to nije olakotna okolnost. U prijašnja vremena smo imali dvije utakmice u deset dana, a sad su to tri u šest, tako da definitivno nije lako sav taj napor podnijeti, ali jednostavno moramo i nema nam druge. Dobro je što sve tri utakmice praktički igramo kući jer je Slovenija blizu. Nije bilo velikih putovanja, ali definitivno nije lako jer svaka utakmica je dosta teška i naporna. Više nikoga ne možete lagano dobit. Svi trče, svi se bore i dok ne zabiješ prvi i drugi gol nije lako. Mi ne odlučujemo koliko će biti utakmica, tu smo i moramo dati maksimum. Moramo igrati što bolje možemo.”

Prisjetio se i prvog nastupa za Vatrene u ogledu s Argentinom: “Ta utakmica je za mene bila stvarno nešto posebno. Sam taj poziv od pokojnog Cice Kranjčara je bilo nešto veliko za mene. Kad mi je na dan utakmice rekao da ću igrati obuzele su me emocije. Uvijek se prelijepo prisjetiti te prve utakmice.”, a odgovorio je i na upit može li zamisliti i 150. nastup u nacionalnom dresu: “Iskreno nisam razmišljao da ću doći do ovoliko nastupa i da ću biti rekorder. Nisu mi to bile želje i snovi kad sam počeo igrati za reprezentaciju. Najvažnije mi je bilo da uspijem nešto veliko ostvariti s Hrvatskom. Pogotovo kad se zna da je generacija iz 1998. i igrači iz te generacije bila svojevrsni uzor nama. Onim što su napravili podigli su ljestvicu visoko i mi koji smo dolazili poslije smo to htjeli bar dostići. Na kraju smo to i nadmašili tako da su mi to bili snovi. Naravno da sam ponosan i sretan te mi je čast što sam igrač s najvećim brojem nastupa. Koliko će ih još biti i hoću li doći do brojke od 150 u ovom trenutku stvarno ne mogu reći.”

Na pitanje hoće li igrati protiv Malte je odgovorio: “To je pitanje za izbornika. Vidjet ćemo što će izbornik odlučiti. Razgovarat ćemo ova dva dana tako da stvarno ne znam hoću li igrati.”

O planovima za možebitni nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru je rekao: “Koliko je to realno ćemo vidjeti. Prvobitni moj plan prije pandemije je bio da odradim EURO i da onda nakon toga razgovoram s ljudima u savezu i izbornikom te razmislim što je najbolje. Ali opet kad gledam i dalje dolazim s velikom strašću i s guštom igram za reprezentaciju tako da mislim da još mogu pomoći i da još toga mogu dati reprezentaciji. Mogu pomoći novim mlađim dečkima da stasaju i da shvate što je igranje za reprezentaciju. Kako se treba ponašati, kako se treba davati u svakoj utakmici tako da vidjet ćemo. Uvijek ponavljam isto, dok se budem osjećao dobro i dok mislim da mogu pomoć i dok me izbornik i ekipa budu trebali nema razloga da ne budem tu. Igranje za reprezentaciju me ispunjava srećom te mi je kroz čitavu karijeru i generiralo raspoloženje u klubu. Trenutno si ne bih stavljao neke ciljeve, ići ćemo pomalo, utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti do kad će to biti.”

Kapetan je iznio i razmišljanje o tome ima li potencijala u današnjoj momčadi da bi netko nadmašio njegove brojke: “Rekordi su tu da se ruše. I možda se jednog dana netko od ovih reprezentativaca nađe u poziciji da sruši rekord. Po meni ima potencijala, ali vidjet ćemo. Ovisi o dosta toga. O zdravlju prije svega. O plasmanima na velika natjecanja. Jednom igraču stalno govorim da bi on to mogao napraviti, ali neću otkrivati njegovo ime.”

Na koncu je o sljedećem suparniku Malti dodao: “U današnjem nogometu na prste jedne ruke ima reprezentacija za koje možeš reći da ćeš ih lako dobiti. Očekuje nas teška i nezgodna utakmica obzirom da nismo krenuli dobro u kvalifikacije, ali imamo priliku da odigramo jednu dobru, pravu mušku utakmicu i da pokušamo zabiti više golova i ostvariti tri boda što je najvažnije. Nemojmo se zavaravati da će biti lagano jer sami rezultat iz Slovačke govori da Malta nije loša ekipa ako ih ne shvatiš ozbiljno i ako ne budeš na 100% mogućnosti.”

Čestitka sedam reprezentativaca sa 100 i više nastupa upućena nakon jučerašnje utakmice koja je kod Luke Modrića izazvala posebne emocije:

Snimka konferencije za medije Luke Modrića nakon što je postao apsolutni rekorder hrvatske nogometne reprezntacije:

Komentiraj