‘Luftanje uz Mastercard’ ovog vikenda prikazuje dokumentarac ‘What Happened, Miss Simone’

Luftanje by Mastercard

Kad je 2015. godine, nakon punih deset godina snimanja, premijerno prikazan dokumentarac ‘What Happened, Miss Simone’, o slavnoj soul pjevačici Nini Simone, malo tko je ostao ravnodušan.

Film redateljice Liz Garbus bez cenzure pokazuje život ove pjevačice specifične boje glasa, njezinu tešku narav, borbu s bipolarnim poremećajem, opsjednutost seksom, sklonost psihičkim slomovima i zlostavljanju, ali i njezinu bol uzrokovanu činjenicom da je i sama bila zlostavljana. Film se bavi i njezinim aktivizmom za ljudska prava, nevjerojatnim glazbenim talentom, kao i hrabrosti da sluša svoje srce. O Nini Simone u filmu govore njezini prijatelji, suradnici ali i članovi obitelji, uključujući i kćerku Lisu Simone Kelly, koja je ujedno i izvršna producentica filma.

“Film donosi sve ono što je trebalo biti rečeno i prikazano o životu moje majke, na način na koji je i ona sama željela i onako kako je htjela da ju pamtimo. Drago mi je da svijet konačno može vidjeti pravu istinu”, otkrila je medijima Lisa Simone Kelly nakon premijere filma.

U filmu se pojavljuje i sama Nina Simone, a film obiluje arhivskim i nikad objavljenim snimkama koje svjedoče njezinoj nevjerojatnoj glazbenoj karijeri koja je trajala od početka 50-ih godina prošlog stoljeća do 2003. godine, kad je umrla u 70. godini. Tijekom karijere snimila je preko 40 glazbenih albuma, među njezine nezaboravne hitove ubrajaju se “My Baby Just Cares for Me”,“I Put a Spell on You”, “I Loves You Porgy”, “Feeling Good”, “Sinner Man””To Be Young, Gifted and Black”, “Strange Fruit”, “Ain’t Got No-I Got Life” i “I Want a Little Sugar in My Bowl”.

Ako želite doznati više o ovoj posebnoj soul divi, svakako dođite u subotu na najljepši proplanak zagrebačkog Parka Maksimir – Vidikovac, gdje će se u 20 sati prikazati film. Program ove subote počinje u 18 sati i to koncertom Ivane Giove Radan, koja će sa svojim bendom odati počast Nini Simone.

U nedjelju (16. rujna) na istom mjestu čeka vas još jedna filmska projekcija, ovaj put potpuno drukčije tematike – na redu je britanski kriminalistički film “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške”. Riječ je o redateljskom debiju Guya Ritchieja a film se bavi grupom sitnih kockara i prevaranata koji nastoje isplatiti dug lokalnom gangsterskom šefu. Glavne uloge tumače Jason Statham i Vinnie Jones, film obiluje živopisnim likovima, crnim humorom te odličnom glazbom temeljenom na britpopu i reggaeu.

Komentiraj