Luetić: “Sustav upisivanja kontakata je, da ne kažem, pred slomom”

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u srijedu je u Dnevniku N1 televizije poručio da svi moraju raditi zajedno.

“Epidemiologa je malo. Jasno je i da njih 150 ne može kvalitetno pratiti kontakte. Smatramo i da obiteljski liječnici trebaju raditi svoje poslove, a epidemiolozi svoje”, kazao je Luetić.

Kontakte zaraženih, smatra, mogli bi upisivati i nezdravstveni radnici, volonteri, odnosno svi koji mogu pomoći. “Prebacivanjem posla na obiteljske liječnike dugoročno to ne može opstati. Kada bi se to svelo na njih, bili bi još nedostupniji. Sustav upisivanja kontakata je, da ne kažem, pred slomom”, naglasio je.

Luetić je predložio osnivanje kontaktnih centara u kojima će raditi nezdravstveni radnici, koji će se baviti nazivanjem i upisivanjem kontakata pod nadzorom epidemiologa. Umirovljeni liječnici također bi mogli tragati za kontaktima,

Vrhunac epidemije koronavirusa ili dodatni porast hospitaliziranih osoba Luetić očekuje tek za dca do tri tjedna. “Toliko traje inkubacija, i da zaražene vidimo u bolnici. Kada bismo uspjeli iskontrolirati brojeve da istog dana saznamo kontakte, sigurno bismo imali bolje brojeve za naredne tjedne. Možemo propisati i najstrože mjere, ali neće biti efekta ako ih se građani ne pridržavaju”, objasnio je Luetić.

Komentiraj