Luetić o stanju u KB Dubrava: “Svaki dan dolazi do 25 novih pacijenata”

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić od jučer se priključio radu u COVID bolnici u Dubravi i naglasio je kako je stanje zabrinjavajuće.

“Stanje je vrlo dinamično, na 24-satnoj razini. Gotovo da postoji potreba za otvaranjem još jednog odjela. Svaki dan dolazi do 25 novih pacijenata u COVID bolnicu”, kazao je Luetić u Dnevniku Nove TV.

Rekao je kako ima dovoljno liječnika, a po potrebi dolaze novi liječnici, iz drugih zagrebačkih bolnica. Također, tvrdi kako se nije susreo s nedostatkom potrebnih lijekova, ali da je i to moguće.

”Pretpostavka da se možemo naći u situaciji da nemamo lijek koji je potreban pacijentu je iznimno frustrirajuća. Kako za pacijenta, tako i za nas”, istaknuo je, ali je optimističan i misli da će se situacija brzo riješiti.

U ovom trenu, kaže Luetić, s obzirom na razliku u incidenciji na razini županija, čak i regija, razumno je da se mjere donose na razini županije.

”Ne trebaju nam strože mjere na nacionalnoj razini, ali primjerice u Primorsko-goranskoj županiji mislim da nisu pogriješili”, istaknuo je.

Nemaju još sve podatke o cijepljenju po županijama, ali da se vidi neujednačenost.

”Negdje postoje punktovi za masovno testiranje, negdje ne postoje. Negdje obiteljski liječnici odlaze po cjepiva na punkt, u većini se županija ona dostavljaju…”, rekao je Luetić.

Očekuje da se sustav osposobi i da postane funkcionalan te da je bilo dovoljno vremena da radi normalno.  ”Postoji još jedan problem. Postoji nacionalni sustav, ali imate i call centre i informatičke sustave na razini županija, koji izgleda – nisu umreženi.”

Komentiraj