Luetić: “O reformi zdravstva slušamo 25 godina, imam osjećaj da sam u filmu Beskrajan dan kad se scene ponavljaju iz dana u dan”

“Ministar Beroš je većim dijelom korona ministar jer već nakon mjesec-dva krenula je epidemija i dosadašnji mandat obilježen je upravo s pandemijom”, rekao je u nedjelju Krešimir Luetić, šef Liječničke komore za RTL Danas.

Treba li ministar zdravstva otići pitanje je za premijera i saborsku većinu, to nije pitanje za struku, komentirao je Luetić.

“Struka će surađivati sa svakim ministrom zdravstva”, rekao je.

Luetić se osvrnuo i na vječno pitanje reforme zdravstva.

“Slušajući priče o reformama u zdravstvu, zapravo zadnjih 20, 25 godina koliko sam u sustavu imam nekad osjećaj kao da sam u onom filmu Beskrajan dan kad se scene ponavljaju iz dana u dan, kad slušamo iste rečenice iz godine u godinu, čak i iste prijedloge, ali ništa se ne pomiče.

Za promjene apsolutno je nužan politički konsenzus, odgovornost je naravno uvijek na vladajućima, ali i na oporbi. Vidim da je oporba spremna podržati reformske poteze, bilo bi vidjeti kako će se stvar razvijati dalje i hoće li oporba doista sjesti s vladajućima i dogovoriti reformski paket u zdravstvu”, rekao je Luetić.

Podsjetio je da reforme imamo napisane na papiru već najmanje deset godina, a da je Master plan bolnica usvojen prije sedam godina, međutim, nije se provelo ništa.

“Akreditacija bolnica, da se zna točno u svakoj ustanovi što se radi, koji zahvat, procedura, operacija. Dakle, financijska stabilizacija, formiranje cijene usluga, sve je to što je davno napisano na papirima, ali nismo ništa implementirali”, rekao je Luetić.

Komentirao je i rad ministra Beroša.

“S pozicija liječnika, jedna od prvih najava je bila reguliranje zakonitog rada liječnika. Ja ću podsjetiti da je i sedam godina nakon pristupanja EU, liječnici i dalje imaju protuzakonito prekovremenu satnicu, najavio je donošenje zakona o radnom vremenu, međutim to nismo uspjeli u ovih godinu dana realizirati. O

no što je napravljeno još prošlog proljeća je djelomično ispravljanje pogrešnog obračuna plaća. Od tada, preko danas još nije ispravljena nepravda od prije šest godina. Drugo je sve vezano uz pandemiju i mislim da nije bilo drugih projekata i nisu se uspjeli realizirati”, kazao je.

Liste čekanja nisu riješene jer, kako je naglasio, nitko se time nije pozabavio u ovih godinu dana.

“Što će nam platforma ako ne funkcionira”

Komentirao je i platformu CijepiSe, oko koje se posljednjih dana digla velika buka.

“Doista čudi da se u jednoj državi koja se diči javnim zdravstvom, i koja uvijek voli spominjati svoj IT sektor imamo problema s nečim što se zove platforma cijepi se ili informatička podrška cijepljenju. Nije dobro da svaka županija ima svoje platforme, naravno da treba imati centralnu platformu iz koje je vidljivo kad će se tko cijepiti, ali i tko je već cijepljen, koja dakle interaktivno komunicira s cijelim sustavom.

Doista vjerujem da će uložiti i dodatne napore u nekakvih tjedan dva, osposobiti funkcionalnost takve platforme. Nije dobro da imamo platformu koja se zove CijepiSe i koja ne funkcionira”, smatra Luetić.

Jesu li krivi liječnici obiteljske medicine, ukoliko nisu bili ažurni? To se donekle možda moglo dovoditi u pitanje u prvoj ili drugoj fazi, smatra Luetić.

“Odgovorno tvrdim da su liječnici obiteljske medicine i upisivali i naručivali i da je gro pacijenata koji je dosad cijepljen došao preko liječnika obiteljske medicine. Nije realno u trećoj fazi, fazi masovnog cijepljenja, da će sve građane koji su zainteresirani za cijepljenje upisivati obiteljski liječnici.

Čemu onda radimo platformu ako se ionako treba svatko javiti svome liječniku. To nije učinkovito, funkcionalno i mislim da za treću fazu nama treba funkcionalna platforma”, izričit je Luetić.

Komentirao je i svoj rad u KB Dubrava.

“Bio sam prije dvije noći dežuran na odjelu u kojem je visok protokol terapije kisikom. Puno je više pacijenata na high flowu, 45 pacijenata, to je veći broj nego u drugom valu. Gledajući sve skupa, nešto je manji ukupan broj pacijenata, više je pacijenata na visokoj protočnosti kisika, podjednako je pacijenata na respiratoru, a ono što zasad vidimo je da su ipak nešto bolji ishodi liječenja.

Raduje nas da sve više pacijenata uspijevamo skinuti s respiratora i da odlaze kući”, poručio je za RTL.

Komentiraj