Luetić: “Nedopustivo je da pacijenti, pogotovo onkološki, ostanu bez svojih lijekova”

Problem duga u zdravstvu počeli su osjećati građani koji zbog obustave lijekova ne dobivaju potrebnu terapiju. U problemu su pacijenti, ali i njihovi liječnici, kako zbog lijekova, tako i nadirućeg trećeg vala koronakrize.

Krešimir Luetić, čelnik Hrvatske liječničke komore, je rekao kako s krizom u zdravstvu živimo već godinama, ali da situacija da pacijenti ostaju bez lijekova nije uobičajena.

”Iznimno je frustrirajuća i krajnje neprihvatljiva situacija , i za pacijente, ali i za nas liječnike. Nedopustivo je da pacijenti, pogotovo onkološki, ostanu bez svojih lijekova”, kazao je Luetić za RTL Danas.

Naglasio je kako on sam nije bio u situaciji da nema lijeka koji bi trebao upotrijebiti. Nada se da će Vlada brzo postići sporazum s veledrogerijama i osigurati pacijentima potrebne lijekove.

O Epidemiološkoj situaciji

”Imamo više od 2000 zaraženih i moramo znati da Hrvatska trenutno ima najbrži rast incidencije u EU. Ne govorim to da bi iznio statistički podatak, nego da bi jasno našim građanima rekao da smo u brzorastućem trećem valu pandemije”, rekao je Luetić.

Vjeruje kako će se mjere evaluirati da dnevnoj i tjednoj razini.

”Očekujem ako se ovakav trend nastavi da se ozbiljno razmisli o prelasku na model C nakon Uskrsnih blagdana”, dodao je liječnik.

Komentiraj