Luetić: ‘Kao liječnik podržavam obavezno cijepljenje ako će to smanjiti broj oboljelih i umrlih u RH’

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, govori zašto misli da testiranje brzim antigenskim testovima kod obiteljskih liječnika nije najsretnija odluka, treba li zadržati covid-potvrde te hoće li u Hrvatskoj doći do cijepljenja četvrtom dozom

 

Hrvatska je počela prelaziti brojku od 10.000 novozaraženih koronavirusom dnevno. Zbog sve veće potražnje za testiranjem, odlučeno je da će se testiranja obavljati i kod obiteljskih liječnika. O pritiscima na zdravstveni sustav, mogućnosti uvođenja obaveznog cijepljenja i uvođenju testiranja u domove zdravlja za ZagrebNews govori predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

ZgNews: U Splitskom KBC-u je loša situacija što se tiče broja hospitaliziranih. Kakva je situacija u ostatku države, posebice u Zagrebu?

Prema mojim saznanjima zadnjih tjedana pada broj hospitaliziranih zbog covida u većini hrvatskih bolnica. Točne podatke ima Stožer, ali prema podacima od kolega taj broj uglavnom pada, osim u splitskoj bolnici gdje se zadnjih dana bilježi visok broj hospitaliziranih, veći nego što je bio ranije.

ZgNews: Što je uzrok takvoj razlici u broju hospitaliziranih između bolnica?

Pretpostavljam da je najveći uzrok razlika u niskoj procijepljenosti građana u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Posebno zabrinjava da je tamo niska razina cijepljenosti starijeg stanovništva. U Splitu su nas izvijestili da je u dobi između 60 i 80 godina procijepljenost 60 posto. U Zagrebu je bolja situacija jer je cijela odrasla populacija procijepljena na razini oko 75 posto. Drugi uzrok većeg broja slučajeva u Dalmaciji je ignoriranje pandemije značajnog broja građana.

ZgNews: Austrija je najavila da početkom veljače počinje s obaveznim cijepljenjem za sve građane. Treba li se i može li se to provesti u Hrvatskoj?

Vidimo da tema obaveznog cijepljenja dolazi sve više na stol kod europskih vlada. Austrija je prva odlučila krenuti tim putem. Italija je uvela obavezno cijepljenje za starije od 50 godina, Grčka i Češka za starije od 65 godina, a Njemačka uskoro odlučuje o tome. U prvom redu, radi se o političkoj odluci. U Hrvatskoj postoji obavezno cijepljenje za 11 bolesti, ali se radi o cijepljenju koje se odvija u dječjoj dobi. Ovo bi bilo prvo obavezno cijepljenje za odraslu dob, uz iznimku zdravstvenih radnika koji već imaju obavezno cijepljenje protiv hepatitisa B. Kao liječnik mogu reći da pozdravljam svaku odluku koja će dovesti do smanjenog broja teško oboljelih i umrlih.

ZgNews: Član vladajuće koalicije HSLS-ovac Dario Hrebak je na koalicijskom sastanku predložio ukidanje covid-potvrda zbog turističke sezone i drugih razloga. Kako gledate na to?

Covid-potvrde su uvedene ne kao mjera koja će zaustaviti pandemiju, nego kao mjera koja će usporiti širenje virusa u populaciji. One imaju dvojaki smisao. Jedan je smanjeno i usporeno širenje virusa, a drugi je poticanje građana na cijepljenje. Gledajući na te činjenice kao razloge uvođenja covid-potvrda, mislim da bi ih se trebalo zadržati.

ZgNews: Kako tumačite veliki broj umrlih u Hrvatskoj u usporedbi s nekim drugim europskim zemljama?

Što se tiče Europske unije, ispred nas su Bugarska, Mađarska i Češka. Rumunjska je tu negdje kao Hrvatska. U Europskoj uniji smo u najgorih pet, a u svijetu u najgorih 10. Po meni se tu radi o dosta čimbenika, ali su tri ključna. Jedan je razina cijepljenosti i cijepljenost po dobnim skupinama. Drugi su epidemiološke mjere kroz cijeli period od dvije godine, a treći je pridržavanje donesenih mjera. Kod sva tri čimbenika mi smo poprilično loši. Imamo nižu razinu cijepljenosti vulnerabilnih skupina, veći dio ove dvije godine smo imali vrlo blage mjere i još ih se značajan dio građana nije pridržavao.

ZgNews: Počelo je testiranje brzim antigenskim testovima kod obiteljskih liječnika. Imaju li oni uvjete za provođenje testiranja?

Epidemiološki gledano, testiranje u ordinacijama obiteljskih liječnika nije najsretnija mjera. Trebalo se ići, i to smo komunicirali, s testnim punktovima koje bi koordinirali domovi zdravlja na svom području. Na tim testnim punktovima bi participirali svi liječnici i ostali zdravstveni radnici koji su u nadležnosti doma zdravlja. Tako bi se eliminirao epidemiološki rizik u pojedinim čekaonicama i ordinacijama te bi se kompletna stvar ubrzala. Upravo tako se provodi cijepljenje na punktovima, a ne pojedinačno u ordinacijama. Zagreb je unazad dva mjeseca uveo osam punktova po četvrtima za cijepljenje koji rade jednokratno, tj. ujutro ili popodne. Primjerice, na tim punktovima bi se moglo raditi testiranje u suprotnoj smjeni u razmaku od sat vremena kako bi se promijenio tim i da se dezinficira prostor.

ZgNews: Kako komentirate javni istup Ministarstva zdravstva u vezi doktorice Nataše Ban Toskić?

Hrvatska liječnička komora smatra neprimjerenim i neprihvatljivim takav pokušaj difamacije jednog pojedinca odnosno čelnice velike udruge liječnike. Smatramo to pokušajem ušutkavanja nje i udruge, a upravo je korist javnog zdravstvenog sustava da se progovara o problemima i da se predlažu rješenja. Tako jedino sustav može napredovati.

ZgNews: Postoji li potreba za primjenom četvrte doze u Hrvatskoj?

Kao internist-gastroenterolog, nemam specifična znanja o toj temi. Mislim da je u Hrvatskoj prerano pričati o četvrtoj dozi kada je i treća doza relativno nisko uporabljena. Trebamo gledati primjere iz država koje će izaći sa znanstveno utemeljenim preporukama po tom pitanju prije nas.

Komentiraj