Luetić: “Covid potvrde treba uvesti u svim zatvorenim prostorima, uključujući kafiće i restorane”

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i naglasio kao podržava uvođenje covid potvrda za kafiće i restorane.

“Ono što je ogorčilo i mene i kolege je skup sam po sebi kao primjer kršenja protuepidemijskih mjera, ali i narativ koji je bio dominantan na tom skupu. Jedno je izražavanje stavova i sloboda mišljenja, to je zajamčeno Ustavom, ali ovakav skup održavati na vrhuncu četvrtog vala je elementarno kršenje svih protuepidemijskih mjera. Bilo je tu i potpunih besmislica, zazivanja i skandiranja lijeka koji nema mjesta u liječenju covida”, rekao je šef HLK-a.

Ističe da su on i njegovi kolege posebno ogorčeni zbog toga što im se čini da živimo u dva paralelna svijeta. “Jedan je svijet bolničkih vrata i zidova u kojima leže veliki brojevi teško bolesnih sugrađana, a drugi svijet na trgu koji zaziva pravo na izbor, slobodu.”

O prosvjedu protiv covid potvrda

“Prosvjed ovakve veličine i snage je u državi koja ima jedne od najliberalnijih mjera u Europi. Hrvatska gotovo da nema nekih velikih ograničenja. Što je ograničeno tim ljudima koji su prosvjedovali, gdje ne mogu otići? Ništa. Samo se moraju negdje testirati”, istaknuo je Luetić.

“Još imamo dio politike koja je zaplovila na tom valu prosvjeda, a ja bih to nazvao pandemijskim političkim profiterstvom”, dodao je.

“Nećemo lockdownom riješiti pandemiju, to je svima sada jasno, ali strože mjere ili bilo kakve restrikcije služe da se rastereti zdravstveni sustav, a pogotovo u društvu koje nema visoku procijepljenost”, objasnio je za N1.

O proširenju upotreba covid-potvrda

Kaže da je struka dijelom začuđena zašto se Vlada odlučila na ovako slabe mjere. Luetić ističe da su tražili da covid-potvrde budu obvezne u svim zatvorenim mjestima, uključujući i restorane i kafiće. Navodi i da bi svi poslodavci trebali isto uvesti – da covid-potvrde budu obvezne i u javnim i privatnim djelatnostima.

Luetić navodi da su covid-potvrde polučile rezultate te da se povećao broj cijepljenih osoba.

“Nekonzistentnost, dvostruka mjerila, utjecaj određenih znanstvenika koji su do jučer bili članovi Znanstvenog savjeta sigurno nisu pridonijeli boljoj borbi s pandemijom i tome da ljudi imaju više povjerenja u one koji donose odluke. Kad govorimo o odgovornosti, sigurno su najodgovorniji oni koji donose odluke, ali suodgovorni su i političari koji vrlo neodgovorno komuniciraju i znanstvenici koji progovaraju nestručno i neznanstveno te svi mi, svatko od nas u mjeri u kojoj se pridržavamo mjera i mjeri tko je prihvatio cjepivo”, naveo je Luetić.

Komentiraj