Američki izabrani predsjednik Donald Trump imenovao je generala Jamesa Mattisa, nekadašnjeg marinca, koji je služio u Iraku i Afganistanu, ministrom obrane SAD-a, prenose svjetski mediji.

Mattis, zvani ‘Ludi pas’, više od četiri desetljeća služio je u marincima, a u mirovinu je otišao 2013. kao zapovjednik Središnjeg stožera. “On je najbolje što imamo”, rekao je Trump u Ohiju. Stručnjaci vjeruju kako će ova Trumpova odluka u vojnim krugovima biti vrlo popularna.

Ipak, Trump će morati mijenjati zakon kako bi Mattisa postavio za svog ministra. Američki zakon ne dopušta da ministar obrane postane netko tko je u proteklih sedam godina bio djelatna vojna osoba.

Mattis je bio vrlo kritičan prema politici Baracka Obame prema Bliskom istoku i Iranu. Iran je opisao kao najveću prijetnju stabilnosti i miru na Bliskom istoku. Trump je svoju odluku objavio na skupu u Cincinnatiju, na početku svoje turneje ‘USA Thank You Tour 2016’. “Imenovat ćemo ‘Ludog psa’ ministrom obrane. On je najsličniji generalu Georgeu Pattonu”, rekao je.

“Okupit ćemo našu zemlju, cijelu našu zemlju”, rekao je Trump u Cincinnatiju pred nekoliko tisuća svojih pristaša. Dodao je kako će ujediniti tu ‘vrlo podijeljenu zemlju’ “”Osuđujemo netoleranciju i predrasude u svim oblicima. Osuđujemo mržnju i odbacujemo snažno jezik isključenja i odvajanja”, dodao je.

Komentiraj