Lucija Zaninović osigurala OI u Rio de Janeiru

Goran Jakus/PIXSELL

Hrvatska taekwondašica Lucija Zaninović i matematički je osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Uvjerljivo je vodeća u kategoriji do 49 kilograma na novoj svjetskoj ljestvici sa više od stotinu bodova prednosti pred ostatkom pratnje. Sedmoplasiranoj Meksikanki Manjarez bježi čak 133 boda, a da bi Lucija ostala bez direktnog plasmana u Rio trebalo bi je preteći šest djevojaka što je bodovno nemoguće.

Da se u ovom trenutku zaključuju liste Hrvatska bi na olimpijskim igrama imala još i Anu Zaninović u kategoriji do 57 kilograma koja je trenutno na petom mjestu spojenih kategorija do 53 i 57 kilograma. U odnosu na prošli mjesec pretekla ju je Šveđanka Nikita Glasnović, šestoplasirana Yun wen Huang zaostaje samo 0,34 boda, a sedmoplasirana  Francuskinja18 bodova. Ana je zbog operacije koljena propustila prvi grand prix sezone u Moskvi, ali bit će spremna za preostala dva grand prixa te eventualni finalni grand prix na kojem pravo nastupa ima samo osam najboljih na svijetu. Ana je prijavljena i za nekoliko G1 turnira u Moskvi, Izraelu, Beogradu, Parizu te Croatia open.

Marina Sumić je pala na 13 mjesto olimpijskog poretka do 67 kilograma, a Iva Radoš je na devetom mjestu među teškašicama, ali joj šesto mjesto koje vodi u Rio bježi 57 bodova.

U muškoj konkurenciji je sve manje nade za Vedrana Goleca, Filipa Grgića i Lovru Brečića da izravno izbore plasman na OI i netko od njih će svoj put prema Rio de Janeiru tražiti preko europskih kvalifikacija s kojih će finalisti okolnim putem doći do olimpijskog tatamija.  Sustav kvalifikacija je takav da će prvih šest u svakoj olimpijskoj kategoriji izravno prema Riju dok će se preostalih deset mjesta dijeliti na kontinentalnim kvalifikacijama.

Do kraja godine ostala su dva Grand prixa u Samsunu i Manchesteru, te finalni Grand prix u Mexico Cityu kao i nekoliko G1 turnira. Službenu listu taekwondo putnika na OI doznat ćemo za četiri mjeseca.

Komentiraj