LOVRO LUKAVEČKI: ‘Skupu Foruma mladih SDP-a nisu se odazvali samo HDZ i Most’

Predsjednik Foruma mladih SDP-a i najmlađi gradski vijećnik Varaždina govori kako su u povodu Međunarodnog dana mladih pozvali mladež svih hrvatskih političkih stranaka kako bi zajednički ukazali na najveće probleme mlade populacije u Hrvatskoj

Od svojih tinejdžerskih dana Lovro Lukavečki htio je pridonijeti svojem društvu. Danas je, s napunjene 24 godine, diplomirani politolog koji započinje svoj doktorski studij i djeluje kao dugogodišnji aktivist za prava mladih u rodnom gradu Varaždinu, gdje je najmlađi gradski vijećnik. Krajem svibnja također je postao predsjednik Foruma mladih SDP-a na nacionalnoj razini. Sada želi da Forum postane aktivan i značajan. Najvažniji iskorak prema tome Forum je na čelu s Lovrom učinio 12. kolovoza prilikom ovogodišnjeg Svjetskog dana mladih. Sve mladeži hrvatskih političkih stranaka bile su pozvane na zajednički skup predvođen Forumom mladih SDP-a i Mrežom mladih Hrvatske. Samo Most i HDZ se nisu odazvali na skup, što u širem kontekstu znači da se većina oporbenih stranaka uspjela, kroz mladenačku delegaciju, sastati i prodiskutirati buduće zajedničke planove. Skup bi tako ujedno mogao biti i prvi iskorak dugo medijski propitkivane „megakoalicije“ opozicijskih stranaka kojom bi SDP pokušao stvoriti ozbiljnu prijetnju prevlasti HDZ-a na sljedećim parlamentarnim izborima. Nacional je povodom tog političkog skupa sa svježim predsjednikom Foruma mladih SDP-a Lovrom Lukavečkim razgovarao o njegovom ishodu, nepostojećim strategijama za mlade i mogućnosti „megakoalicije“ u pogledu njezinog početnog formiranja putem mladih.

NACIONAL: Održao se dogovoreni skup političkih mladeži Hrvatske na Iblerovom trgu. Što on za vas kao predsjednika Foruma mladih SDP-a i organizatora predstavlja?

Novo vodstvo Foruma mladih SDP-a izabrano je tek nedavno, u svibnju. Mi smo odmah rekli da ćemo staviti naglasak na otvaranje prema mladima, da se otvorimo prema građanima i da pokušamo s njima uspostaviti dijalog. Upravo zato smo na Svjetski dan mladih inicirali jedan sastanak na koji smo pozvali sve političke pomlatke parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj. Želimo vidjeti i koji su drugi problemi u sektoru za mlade i kako mi kao politički pomladci možemo pridonijeti u njihovom rješavanju. Važno nam je da ojačamo zagovaračku poziciju mladih u Hrvatskoj.

NACIONAL: Još od 2017. godine iz društvenog sektora dolaze zahtjevi za stvaranjem Nacionalnog programa za mlade. U vrijeme kada se stanovništvo u potrazi za boljim životom iseljava, program koji bi trebao zadržati mlade u Hrvatskoj ostaje neisplaniran i nezapočet. Da, mladi svake godine imaju svoj dan, kada svi diskutiraju o njihovim problemima, ali ostaju li mladi u mislima vladajućih tijekom ostatka godine?

Nažalost već ulazimo u petu godinu zaredom da Svjetski dan mladih slavimo i obilježavamo bez postojanja Nacionalnog programa za mlade. To pokazuje nebrigu prema mladima – pokazuje da država nema sustavnu i dugoročnu viziju u pogledu mladih. Jednostavno ne zna što bi s njima. Stalno naglašavam, u Hrvatskoj se na mlade gleda kao na problem, a ne kao na rješenje. To je ono što novo vodstvo Foruma želi promijeniti – da se na mlade gleda kao rješenje, kao potencijal koji treba iskoristiti i staviti u pogon.

‘Mladi do sada u Hrvatskoj nisu dobili pravu priliku. Samo se na načelnoj razni govori da se njih želi uključiti. Kada zagrebete ispod površine, vidite da su to prazne priče naših starih političara’

NACIONAL: Što je uopće Nacionalni program za mlade?

Dugoročna strategija države u pogledu mladih. Politike za mlade obuhvaćaju više sektora – od socijalnog do ekonomskog. To treba biti jedan cjeloviti dokument koji se ne bavi isključivo političkom participacijom nego i zapošljavanjem, poduzetništvom, stanovanjem, rodnom ravnopravnošću…

NACIONAL: Koje točno probleme Forum mladih SDP-a uočava i koja rješenja nudi?

Kao novo vodstvo želimo ponuditi jasne politike za probleme s kojima se mladi suočavaju. Mi smo formirali posebne radne skupine unutar Foruma koje ciljaju te ključne probleme. Tako smo, primjerice, oformili posebnu radnu skupinu za stambene politike za mlade. U sklopu prvog glavnog odbora Foruma napravili smo poseban panel gdje smo s mladima u Koprivnici diskutirali o stambenim politikama. Ono što je definitivno problem su cijene stanova koje su u posljednje vrijeme otišle u nebo. Mladi si to ne mogu priuštiti te su ili osuđeni na kreditno ropstvo ili pomoć obitelji, ako nisu kreditno sposobni. Njihovo osamostaljenje time je onemogućeno. Stavit ćemo i naglasak na studentski rad kod kojeg vidimo veliki prostor za napredak. Nama je drago da su se neke inicijative, koje smo mi predlagali još 2017. godine, poput minimalne satnice i digitalizacije, počele implementirati. Mislim da su se stranke do sada premalo bavile mladima i mi želimo to promijeniti kao novo vodstvo Foruma. Želimo snažan naglasak unutar SDP-a staviti na mlade. Ne samo u pogledu onoga o čemu se neprestano govori – stavljanja mladih na izborne liste – nego da se s mladima razgovara i pita za mišljenje. Da se mladi uključe u kreiranje politika. Mislim da je u tome bit – da se ne zatvorimo u sebe kao neko vijeće mudraca, već da budemo otvoreni. Organizirali smo javnu tribinu u Rijeci po pitanju građanskog odgoja i obrazovanja, nakon toga u Koprivnici po pitanju stanovanja, a sada se otvaramo i prema drugim političkim opcijama.

NACIONAL: Sve ste pozvali, a samo Mladež HDZ-a i mladi Mosta se nisu odazvali na vaš politički skup povodom Međunarodnog dana mladih. Radi li se o začeću „megakoalicije“ oporbe preko mladih?

Nedavno je i predsjednik SDP-a dobio mandat za pregovore s opozicijskim strankama i definitivno smatram da treba razgovarati sa strankama iz opozicije. SDP ima tu snagu i potencijal da okupi više stranaka i da pokuša stvoriti jednu vrstu alternative prema HDZ-u i njihovom načinu vođenja države. Ovo nije sada neki početak pregovora, ali mi želimo okupljati mlade iz opozicije u pogledu toga da se određene politike snažnije zagovaraju. Ako su naši ciljevi kompatibilni, dapače, ja podržavam suradnju s takvim strankama. Usmjerit ćemo se za sada na one stranke koje su nama programski slične. Ukoliko postoje određene teme na kojima možemo surađivati sa strankama kao što su Most ili Domovinski pokret, onda ćemo razgovarati. Hoće li se netko odazvati ili neće na ovakav dijalog – to je na njima. Mi smo pokazali inicijativu. Sada je na njima da se uključe i vide je li im problem da ne postoji Nacionalni program za mlade ili ne.

FOTO: Marin Hižar

NACIONAL: Mogu li mladi zapravo mijenjati državu?

Ja sam siguran da mogu. Moja generacija je i odgovornija i poštenija i odlučnija od prijašnje, iako je se pokušava sputati govoreći da je upravo suprotno. Mladi do sada u Hrvatskoj nisu dobili pravu priliku. Samo se na načelnoj razni govori da se njih želi uključiti. Kada zagrebete ispod površine, vidite da su to prazne priče naših starih političara.

NACIONAL: Prošle godine ste u Varaždinskom gradskom vijeću uspjeli samoinicijativno provesti amandman koji bi uveo besplatne menstrualne potrepštine u sve osnovne škole grada Varaždina. Sada, godinu dana poslije, kako gledate na amandman i njegovu provedbu?

Drago mi je da je to zapravo pokrenulo svojevrsnu lavinu u Hrvatskoj te su i drugi shvatili da je to moguće i da je to velik problem za žene u Hrvatskoj. Za nama su krenuli i Rijeka, ali i neki drugi gradovi u kojima je HDZ na vlasti. Nadam se da će država na nacionalnoj razini shvatiti taj problem i krenuti ozbiljnije u njegovo rješavanje.

NACIONAL: Položili ste studij politologije s odličnim prosjekom, nagrađeni ste dekanovom nagradom, a i općenito ste bili uvijek vrlo aktivni u Varaždinu. Otkud tolika ambicija?

Od početka sam kroz vijeća učenika, savjete mladih i studentski zbor bio aktivan i pokretao brojne inicijative i projekte. Kroz to sam vidio mogućnost da se stvari mijenjaju na bolje na mikrorazini. Naravno, za sve više od toga treba politički angažman. Moj sustav vrijednosti je kompatibilan s SDP-om kao strankom i tako sam se u SDP i uključio. Od najranije dobi sam bio usmjeren na društvenu pravednost – na zagovaranje slobode, ravnopravnosti i jednakosti.

NACIONAL: Posljednjih godinu dana, po javnim anketama, SDP jedva uspijeva držati polovinu javne podrške koju ima HDZ. Trudite li se uzalud kao mlada osoba u stranci koja statistički propada?

Mnogi su me, kada sam se kandidirao za predsjednika Foruma mladih SDP-a, pitali treba li mi to uopće i ima li smisla. Ja sam mogao ostati u komforu lokalne politike i raditi što volim – poboljšati položaj mladih u Varaždinu – ali htio sam pokazati da se može drugačije i da se paradigma može mijenjati. Nalazimo se u doista teškim vremenima za mlade i zato sam uvjeren da je socijaldemokracija potrebnija više nego ikada. Ne bih rekao da SDP propada, potpora u istraživanjima javnog mnijenja varira, a ja vjerujem da ćemo u narednom razdoblju biti još bolje prepoznati od javnosti i da će građani prepoznati naše politike.

Komentiraj