PLENKOVIĆ GA PRISILIO? Lovro Kuščević podnio ostavku

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević podnio je u ponedjeljak ostavke na te funkcije, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je nakon višestatnog sastanka u središnjici stranke izvijestio novinare da je prihvatio te ostavke.

“Ministar Kuščević i ja razgovarali smo i po mom povratku iz Poljske, i preko vikenda i danas. On je dao na raspolaganje i mandat ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a. Ja sam kao predsjednik Vlade i stranke prihvatio tu njegovu ostavku i on će napustiti obje ove dužnosti i vratit će se u Hrvatski sabor”, izjavio je Plenković.

“S obzirom na sve aktivnosti proteklih tjedana u javnosti i medijima, procijenili  smo da se time čini i velika šteta njemu osobno a, naravno, i vladi i HDZ-u te da to nema nikakvog daljnjeg smisla. Ono što sada slijedi je da Kuščević u okviru svojih aktivnosti riješi sve te nedoumice koje se postavljaju u javnosti i na taj način omogući svoje političko djelovanje”, kazao je Plenković.

Lovro Kuščevič je rekao kako je svoj mandat dao na raspolaganje a premijer Plenković ga je prihvatio.

“Ja sam odgovoran političar. Dugo sam u politici, imam iza sebe tri mandata općinskog načelnika, dva mandata županijskog vijećnika, tri puta sam imenovan za ministra i jasno mi je da ova negativna medijska percepcija, temelj svih neosnovanih napada na mene, predstavlja veliki teret i na stranku i na Vladu RH. Ja ne želim da ovoj Vladi, koja dobro radi i ima izvrsne rezultate, budem uteg kako ti rezultati ne bi bilo još bolji”, rekao je Kuščević.

Dodao je kako će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županija i kao vijećnik u Općini Nerežišća. Zahvalio je kolegama u Vladi  iz redova HDZ-a na suradnji, a premijeru što mu je dao priliku da dva puta bude ministar.

Kuščevićevu ostavku proteklih su dana tražili predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi zbog navodnih afera na Braču.

Hrvatski sabor dopunio je u četvrtak dnevni red oporbenim prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću, a podnijela su ga 43 zastupnika. SDP-ovcima su se u tom zahtjevu pridružili zastupnici HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika, te zastupnici SNAGA-e Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

Oporba je zatražila izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću jer je “tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist”.

Plenković je izjavio i da su na sastanku užeg vodstva HDZ-a obavljene konzultacije s HDZ-ovim vijećnicima o pripremi za sjednicu Skupštine Ličko-senjske županije koja će biti u srijedu, kao i da je u u Bruxellesu, na eurogrupi, prihvaćeno hrvatsko pismo namjere i akcijski plan, što znači da slijede daljnje aktivnosti oko europskog tečajnog mehanizma 2, zacrtanog u našoj strategiji za uvođenje eura.

Plenković je rekao i da je razgovarao sam s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u vezi sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske oko arbitraže.

“Održano je saslušanje povodom slovenske tužbe protiv Hrvatske u vezi provedbe za nas neprihvaćenoga arbitražnog sporazuma. Dojmovi koje ima naše izaslanstvo, naša zastupnica, su također pozitivni, tj .da je Hrvatska izložila svoju argumentaciju prema kojoj Europski sud nije nadležan za taj spor”, kazao je premijer.

Komentiraj