LOVRINOVIĆ “Zdravstveni sustav teško je bolestan”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare u četvrtak u Saboru, uz potporu liječnicima primarne zdravstvene zaštite u ‘bijelom štrajku’, upozorio je na “nepodnošljivu razinu uplitanja politike u sustav zdravstva”, dodavši da je “zdravstveni sustav teško bolestan”.

Ustvrdio je da “u mjeri u kojoj politika nastavi vedriti i oblačiti u zdravstvenom sustavu, u toj mjeri će biti moguće i dovesti taj sustav u red”.

“Kada je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, moramo konačno prekinuti političku zapovjednu liniju od razine župana, načelnika do ravnatelja doma zdravlja”, kazao je Lovrinović, ocijenivši da je to “prva crta obrane demografije i najvažnija karika demografskog zaokreta”.

Istaknuo je da je u tom sustavu uvijek riječ o političkoj podobnosti, uhljebljivanju, a često na štetu pacijenata. “To dovodi do situacije da oni koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne mogu raditi svoj posao, njihov broj pacijenata se gomila na listama, zbog čega su liste čekanja sve veće”, kazao je.

“Novca u zdravstvenom sustavu ima dovoljno, Hrvatska izdvaja oko 23 milijarde kuna za čitav zdravstveni sustav, međutim, nedopustivo i neodrživo je da se u sustav primarne zdravstvene zaštite ulaže svega 3,4 milijarde kuna. U uređenim zemljama od ukupnih rashoda 30 do 40 posto ulaže se u primarnu zdravstvenu zaštitu, što je logično”, istaknuo je Lovrinović, dodavši da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi najviše liječnika, a dobivaju najmanje sredstava.

Nama je sekundarna zaštita postala primarna jer se više troši za lijekove, oko 4,5 milijarde kuna, nego za čitavu primarnu zdravstvenu zaštitu, napomenuo je.

“Hrvatska izdvaja oko 7,5 posto sredstava iz proračuna, što je u prosjeku EU, međutim, ne može se lopatama nabacati novca u ovakav zdravstveni sustav koji je netransparentan i protkan interesnim skupinama kojima nikada dosta novca”, kazao je Lovrinović.

Predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite dr. Josipa Rodić najavila je da se “rad prema pravilima struke nastavlja do daljnjeg, odnosno, do usvajanja naših zahtjeva”. “Liječnici ne mogu biti roblje na kojima parazitira uprava doma zdravlja”, ustvrdila je, pozvavši mlade liječnike, ali i starije koji su u strahu da ne preuzimaju odgovornost za odrađivanje četiri ili više ambulanti.

“Interesni lobiji, a to su župani, gradonačelnici i ravnatelji, uništili su primarnu zdravstvenu zaštitu jer su mnoga mjesta bez liječnika što znači da jedan liječnik odrađuje pet do šest ambulanti, a građani nemaju svakodnevnu zdravstvenu zaštitu”, istaknula je Rodić.

Dr. Sanja Klaić Grotić situaciju u zdravstvu ocijenila je neodrživom jer oni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti svakodnevno odrađuje tri puta više posla od standarda i normativa struke dok su liječnici u bolnicama odradili tri milijuna prekovremenih sati, od čega je 50 posto bilo protuzakonito.

Dr. Miljenko Kulić sustav je ocijenio nefunkcionalnim jer novac troši netransparentno, bez bilo kakve logike.

Komentiraj