Patrik Macek/PIXSELL

LOVRINOVIĆ SE OSVRNUO NA SASTANAK U ESPLANADI “Po prvi put su građani mogli vidjeti koliko je mržnje i netolerancije među tim dvjema strankama”

MOST-ov ekonomski strateg Ivan Lovrinović u srijedu se na svom Facebook profilu osvrnuo na sastanak koji je MOST nezavisnih lista u ponedjeljak održao s predstavnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste.

Otkrio je kako je u očima predsjednika HDZ-a i SDP-a, Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića, vidio mješavinu bijesa, tuge, nelagode i kiselih osmjeha. Dodao je kako su građani po prvi puta mogli vidjeti ‘koliko je mržnje i netolerancije među tim dvjema strankama’.

Objavu Ivana Lovrinovića, pod naslovom ‘Za novi smjer novi ljudi’ prenosimo Vam u cijelosti:

“Prije dva dana imali smo razgovore s HDZ-ovom i SDP-ovom koalicijom. Početak je bio napet i atmosfera se mogla prstima opipati. Vidim u Karamarkovim i Milanovićevim pogledima mješavinu bijesa, neke tuge, nelagode i kiselih osmjeha. Zasigurno su se pitali što tu rade, je li istina da moraju biti upravo tu pred tolikim kamerama. Najradije bi oni jedni drugima, a i nama sasuli u face sve što misle ili se bahatili, ali ne mogu jer je prijenos uživo.

Nismo znali joće li sastanak biti u ozračju tolerancije i sprema li se kakav “ispad”. Božo je u samom početku bio malo napet ali kako je sastanak odmicao sve je sigurnije vladao situacijom. Dobro se držao! Gledam HDZSDP timove; ozbiljna lica, zabrinuti pogledi i šutnja koja puno govori. Smeta im taj MOST, a ne mogu se međudosbno dogovoriti. Po prvi put su građani mogli vidjeti koliko je mržnje i netolerancije među tim dvjema strankama.

Odbijaju trilateralnu vladu, doduše ne izričito ali to se jako dobro osjetilo. Računaju kako će jedan drugoga izbaciti iz sedla kako bi s nama sastavili vladu. Rečeno im je da su ankete pokazale da ni Karamarko ni Milanović ne mogu biti kandidati za premijera. Razumiju li to? Ako jedna strana otpadne logično je zbog opće situacije da ćemo trebati formirati vladu s jednim partnerom koji će biti u stanju provoditi predano reforme koje smo u predizbornoj kampanji obećali: smanjiti nezaposlenost (posebno mladih), potaknuti demografski rast, provesti monetarnu reformu, reformirati poreznu politiku i upravljanje javnim dugom te javnu upravu i lokalnu samoupravu.

No, ako se odlučimo na takav korak presudno će biti to da nas partner uvjeri da sa svojim ljudskim potencijalima može jamčiti provedbu reformi. Naši birači i članovi smatraju, a također i ankete, da oni koji su neuspješno sudjelovali u prethodnim vladama ili nose kakav drugi loš teret neće moći u tome sudjelovati. U suprotnom, idemo na nove izbore na kojima trebamo što više vaših glasova kako se ne bismo morali gnjaviti u jalovim pregovorima, već čvrsto preuzeti odgovornost i provesti reforme bez kojih nikada nećemo izaći iz krize. Stručnjaci iz MOST-a, koji su se javno izložili i podnijeli teret izbora bit će najvatreniji i najbolji realizatori promjena za koje se zalažemo u budućoj vladi. Ako za neko područje budemo trebali stručnu nestranačku osobu rado ćemo je prihvatiti.

Onaj tko misli da će s MOST-om moći drugačije – vara se”, zaključio je.

ZA NOVI SMJER NOVI LJUDI

Prije dva dana imali smo razgovore s HDZ-ovom i SDP-ovom koalicijom. Početak je bio napet i…

Posted by Ivan Lovrinović on Wednesday, December 9, 2015

Komentiraj