Saborski zastupnik Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku u srijedu je za N1 televiziju najavio kako će uskoro u javnost iznijeti zabrinjavajuće detalje o dogovoru banaka, Hrvatske narodne banke te Ministarstva financija, o novoj, tihoj sanaciji banaka, koja bi porezne obveznike mogla koštati milijarde.

Kazao je kako je Most svu svoju energiju potrošio na raspravu o stopi PDV-a od 5 posto na kruh, a ispod radara se ostavila megaoperacija pogodovanja bankama.

“Želimo postaviti pitanje – je li riječ o tajnom dogovoru Ministarstva, HNB-a i banaka? To se mora prezentirati u Saboru”, poručio je Lovrinović dodajući kako je prijedlog Mosta da se zastupnicima ne povećaju plaće nakon smanjenja poreznih stopa na visoka mjesečna primanja – populizam.

“Ako inzistitate na tome a na bankama, a s druge strane ignorirate drugu sansaciju banaka što se mjeri u milijardama kuna, a postoji tiha sanacija koja se želi provesti – što vi onda želite?”, upitao je Lovrinović te upozorio kako će banke najmanje sudjelovati u izvlačenju Hrvatske iz krize. “Podsjećam da je prva sanacija banaka u Hrvatskoj koštala 70 milijardi kuna koje nikad nisu vraćene u državni proračun”, kazao je.

Prijedlog njegove stranke je da se poveća minimalna plaća, te da se neoporezivi dio plaće poveća na 5.000 kuna. Zaključio je kako se ne može oteti dojmu da se išlo na ruku bogatima – prije svega bankama i financijskim institucijama. “Ova mjera se zasigurno neće odraziti na potrošnju, tj. neće je uvećati, a porezna reforma po njegovoj procjeni ne sadrži nikakav poticaj da bi poduzetnici više investirali”, rekao je Lovrinović.

Komentiraj