LOVRINOVIĆ “Ovaj zakon je protivan Ustavu i odnosi se na jednu kompaniju”

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović u srijedu je u Saboru, nakon prve stanke, govorio o situaciji u Agrokoru i predloženom Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku.

“Svaki dan se otkrivaju novi detalji o slučaju Agrokor, mi ekonomisti znamo da su ovi dani ključni i kritični, ugrožena je likvidnost u čitavom sustavu. Ako u 10 dana ne odobre interventni kredit za premošćivanje ovog perioda, moguće su nesagledive posljedice”, poručio je Lovrinović.

Istaknuo je kako je Agrokor stvorio 22% duga ukupnog korporativnog sektora zaduženog u inozemstvu. “Svi su to znali, ali nitko nije intervenirao, ni HNB, ni HANFA. Znali su da to strateški ugrožava financijsku stabilnost Hrvatske – i treba tražiti odgovornost za te institucije”, rekao je.

Lovrinović je istaknuo kako neće podržati ‘lex Agrokor’ jer je manjkav i pripremljen bez analize. “Ako bi se ovako primijenio Lex Todorić, mogao bi dovesti u pitanje pravnu sigurnost države”, kaže.

Lovrinović je postavio nekoliko pitanja Vladi. “Tko će odgovarati za to da je došlo do ovakvog duga prema državi i dobavljačima? Kada će se vladajući prestati ponašati prijepodne kao građani, a popodne kao političari na čelnim funkcijama države? Tko će odgovarati jer se ne poštuju zakoni o rokovima plaćanjima? Tako je Agrokor uništavao stotine malih proizvođača. Kako će država zaštititi male dobavljače?”, upitao je.

Naglasio je kako bi nekoliko tisuća OPG-ova moglo biti blokirano. Zatražio je od Vlade da imenuje svog predstavnika koji će pratiti proces restrukturiranja koncerna Agrokor i pratiti isplatu dugova dobavljačima.

“Ovaj zakon je protivan Ustavu i odnosi se na jednu kompaniju”, zaključio je Lovrinović.

Komentiraj