Lovrinović i Škibola traže saborsku raspravu o uvođenju eura

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović i nezavisni Marin Škibola u srijedu su zatražili da se u Saboru provede rasprava o uvođenju eura u Hrvatsku. Ogluši li se predsjednik Sabora na njihov zahtjev, najavili su da će tražiti pomoć svih stranaka za pokretanje referenduma o euru.

Lovrinović je ustvrdio kako tri interesne skupine forsiraju uvođenje eura: bankari, koji žele bez valutnog rizika uvoziti kredite od svojih banaka majki i izbjeći velike povrate novca korisnicima dosadašnjih kredita uz valutnu klauzulu. Zatim uvoznici koji žele euro da također više nemaju valutnog rizika, te političari koji se tako dodvoravaju moćnicima iz Bruxellesa koji također guraju koncept političkog eura.

Svima ostalima, a posebno izvoznicima, euro donosi daleko veće štete od koristi. Uštede na troškovima konverzije su marginalne u odnosu na slabljenje konkurentnosti ili siguran rast cijena koji bi uslijedio, rekao je.

U tom slučaju, ustvrdio je, imali bismo hrvatske plaće, a europske cijene.

“Zašto bi plaće bile niske? Zato što bismo uvođenjem eura izgubili mogućnost uravnoteženja bilance plaćanja putem tečaja, a održavanje niskih plaća ostalo bi nažalost ključni instrument održavanja konkurentnosti naših izvoznika“, kazao je Lovrinović.

Istaknuo je i da prijetnje po nacionalnu ekonomiju ne dolaze samo unutar zemlje koja bi htjela uvesti euro nego i iz drugih, velikih svjetskih ekonomija. Ocijenio je da  trenutačno najveća prijetnja po euro stiže iz Italije koja se zapala u recesiju, čiji javni dug raste i koja bi uskoro mogla destabilizirati eurozonu i čitavu Uniju, a taj poremećaj bi se prenio i na Hrvatsku.

Ocijenio je da kuni nikada nije dana šansa te istaknuo da zemlje koje su zadržale svoje valute unutar Unije poput Poljske, Češke, Mađarske i Rumunjske pokazuju izvrsne rezultate u razvoju.

„Poljska je jedina zemlja u EU koja nije imala recesiju nakon velike krize 2008. godine“, kazao je.

Poručio je da je prosperitet hrvatskog gospodarstva i društva moguć uz kunu, ali je za to potrebna nova, suverenija vlada koja će kuni otvoriti širom vrata i znati se boriti za naše interese.

Komentiraj