Član saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor Ivan Lovrinović u petak je u ‘Novom danu’ N1 televizije objasnio da Povjerenstvo s radom započinje 3. studenog zbof blagdana Svih svetih.

Lovrinović je rekao da je logično da prvi svjedok bude Ivica Todorić. “On je ključna osoba što se tiče Agrokora, on ga je osnovao, on zna sve o Agrokoru, dakle prava je osoba koja će odgovoriti na pitanja. On zna puno toga i o odnosima s okolinom, s političkim strukturama i kao takav je za rad povjerenstva najbolji”, objasnio je.

Komentirao je i Todorićeve objave na blogu, nazvavši ih isplaniranim i jednosmjernim komuniciranjem. “Nema dijaloga, on se obraća priopćenjima preko bloga, ali pojedine kvalifikacije koje iznosi vrlo su zanimljive, jedan dio je vrlo težak i zaslužuje pažnju. Problem je što ga se za neke tvrdnje ne može pitati, ali to ćemo imati priliku ako se odazove”, kaže Lovrinović dodajući kako je Todorić čovjek ‘koji zna skoro sve’.

Naglasio je da se Povjerenstvo ne može baviti čime oni hoće. “Mi smo političko povjerenstvo, nismo revizorska kuća niti financijski tim koji će istraživati kako je što knjiženo. Naš je ključni zadatak da utvrdimo u kojoj su mjeri i na koji način, ako je bilo i postojalo, utjecale politiičke strukture na rast, razvoj i probleme Agrokora. Vidjet ćemo je li bilo političkog pogodovanja prilikom poslovanja Agrokora, je li Porezna uprava redovito odlazila u Agrokor, je li porez plaćan ili nije. Posebno je zanimljivo kako su se postavljale regulatorne institucije prema Agrokoru, prije svega mislim na HNB”, istaknuo je.

Lovrinović je još jednom ponovnio kako se Povjerenstvo neće miješati u ono što je predmet istrage DORH-a i drugih organa. “Ovo je političko povjerenstvo važno, jer kad ga ne bi bilo, a stvar se prepustila DORH-u, bilo bi – vuk pojeo magare”, zaključio je Lovrinović.

Komentiraj