Lovrić: “Model A je najbolji po kvaliteti nastave, u srijedu izlazimo s konačnim stavom kako počinje škola”

U gradskom uredu za obrazovanje završio je sastanak predstavnika grada s roditeljima školaraca na temu povratka u školske klupe. Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić naglasio je kako je prioritet sigurnost školaraca i da su u tijeku razgovori s epidemiolozima oko modela nastave.

”Ovih dana intenzivno imamo sastanke, što u gradskom uredu što u školama i s roditeljima i upravama škola i naravno, nastojimo početak drugog polugodišta u ovim uvjetima što je moguće kvalitetnije pripremiti. Ono što je bitno, imali smo upravo sastanak s predstavnicima osnovne škole Izidora Kršnjavoga i zaključili smo da je njihova škola, koja je obnovljena nakon potresa u ožujku nije pretrpila nikakva oštećenja, da je obnova izvršena kvalitetno i to na obostrano zadovoljstvo. Naravno razgovarali smo kako te opravdane strahove roditelja nekako ublažiti i kako što sigrunije stvoriti uvjete da djeca mogu dolaziti od doma do škole”, rekao je Lovrić za RTL Danas.

“Tunele je nemoguće raditi”

”To je nešto što je nemoguće i nije primjereno i što bi izazvalo brojne druge probleme u funkcioniranju grada, a tehnički je gotovo nemoguće izvesti u kratkom vremenu, međutim, ono što gradske komunalne službe od 29. prosinca prošle godine svakodnevno rade, to je uklanjanje svih onih dijelova zgrada koje prijete ugrozom prolaznicima. Naravno, mi taj posao planiramo završiti do nedjelje 17. ožujka kada je u pitanju Gornji grad, odnosno, kada su u pitanju ti pristupni putevi prema školi i sasvim sigurno 18. ako nastava bude organizirana po modelu A, učenici će sigurno moći u svoje škole. Niti jedna škola nije sanirana kozmetički, onaj tko to govori širi laži, a moram reći da već imamo nekoliko slučajeva širenja lažnih vijesti, jednu smo imali i večeras od jednog gospodina, naravno, mi takve širitelje lažnih vijesti prijavljujemo institucijama”, rekao je Lovrić.

Odgovorno tvrdi, kaže, i da je nakon potresa u ožujku sanirano 161 objekt do početka nastavne godine i jedan do konca ove godine.

”Niti jedan nije stradao u ovom potresu koji se dogodio 29. prosinca. Statičari su obišli većinu objekata od 29. prosinca do danas, neke i po nekoliko puta, a neke ne treba ni obilaziti. Imamo pojedinih škola koje ne treba i nemaju nikakve naznake oštećenja.”, rekao je.

‘Mogu samo reći da je više nego žalosno da u ovim trenucima ugroze i opravdanog straha koji prožiljavamo svi, a naročito kada su u pitanju naši najmlađi sugrađani koriste to u političke svrhe, to najviše govori o političarima koji to koriste. Naravno, oni nijednog trenutka nisu doprinijeli obnovi zagrebačkih škola od 22. ožujka do danas, ali naravno širiti lažni strah i informacije i igrati na emocije u trenutku kada nam treba zajedništvo i mir najviše govori o onima koji to rade”, rekao je.

Plan evakuacije

”Sve škole u RH imaju inače obvezu redovitog provođenja vježbi evakuacije, mnoge su to radile i ove jeseni, a mi ćemo sugerirati zagrebačkim školama kada krene nastava po A modelu prvi dan još jednom ponove vježbe evakuacije, imaju upute kako se to izvodi i postoje planovi u svim školama i to nam je ravnateljica Izidora Kršnjavoga iznijela maloprije, da je zadnja evakuacija koju su radili, da bez epidemioloških mjera učenici napuštaju školu u roku od 4 minute,a s mjerama u roku od 11, a kad su u pitanju ugroza i potres, požar ili nešto drugo neće napuštati tako brzo nego onog trenutka kad se stvore uvjeti”.

Model nastave ovisi o epidemiološkim uvijetima

”Znamo da je model A najbolji za učenike i nezamjenjiva je po kvaliteti nasatave u razredu, međutim, mi smo i danas imali sastanak s predstavnicima HZJZ-a i s gospodinom Fuchsom, resornim ministrom. Nastavit ćemo konzultacije i sutra i prekosutra i mislim da ćemo u srijedu izaći s definitivnim stavom kako će u ponedjeljak započeti nastava, da li po modelu A, B ili C. Osobno sam pristalica A modela, naravno ako to epidemiološki uvjeti budu dopuštali”, zaključio je Lovrić.

 

Komentiraj