Louise Glück laureatkinja Nobelove nagrade za književnost

Američka pjesnikinja Louise Glück osvojila je Nobelovu nagradu za književnost zbog “njezina nepogrešivog pjesničkog glasa koji strogom ljepotom individualno iskustvo čini univerzalnim”, objavila je u četvrtak švedska akademija.

Louise Glück rođena je 1943 u New Yorku. Kako prenosi poetryfoundation.org, “mnogi je smatraju jednom od najtalentiranijih suvremenih američkih pjesnikinja”. Odlika je njezine poezije “tehnička preciznost, senzibilnost, uvid u samoću, obiteljske odnose, razvod i smrt”, kao i ono što pjesnikinja Rosanna Warren zove ‘klasicističkim gestama’ u poigravanju grčkim i rimskim mitovima, primjerice, Perzefone i Demetre”.

Dobitnica je najuglednijih američkih književnih nagrada, među kojima Pulitzerovu nagradu i Nacionalnu književnu nagradu. Osim poezije, piše i eseje. Objavila je dvadesetak knjiga.

Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i kemiju objavljene su ranije ovoga tjedna, a ona za mir doznat će se u petak.

Nazvana je po izumitelju dinamita i bogatom poslovnom čovjeku Alfredu Nobelu i od 1901. se prema njegovoj oporuci dodjeljuje za postignuća u znanosti, književnosti i postizanju mira u svijetu.

Komentiraj