Louise Brooks, filmska ikona Jazz Agea

Dana 14. studenog 1906. rođena je Louise Brooks, jedna od legendi nijemog filma. Rođena je u obitelji prezaposlenog odvjetnika i majke umjetnice koja je smatrala da se “plačuća derišta koja sam rodila mogu brinuti sama za sebe”. Od djetinjstva je nosila bob frizuru koju je kasnije proslavila, a zvali su je i ‘crna kaciga’.

Louise Brooks je u djetinjstvu bila seksualno zlostavljana, što ju je obilježilo za cijeli život. Tvrdila je kasnije da je nesposobna za pravu ljubav te da je to iskustvo oblikovalo njen stav prema seksualnom zadovoljstvu. „Za mene pristojni, dragi muškarci nikada nisu bili dovoljni – trebao je postojati element dominacije”.

Kao odrasla priznala je svojoj majci što se dogodilo, a majka joj je odgovorila da je vjerojatno sama kriva za to jer je ‘provocirala’. Dvaput se udavala i imala afere s mnogim muškarcima, uključuju i Charlie Chaplina. Imala je i nekoliko seksualnih izleta sa ženama, uključujući Gretu Garbo, koju je opisala kao muževnu, no šarmantnu i nježnu ljubavnicu,  ali nikada s njima nije ulazila u veze. Priče o tome da je lezbijka ili biseksualka silno su je zabavljale.

Komentiraj