Odluka Vlade Srbije da ubuduće ne odgovara na izjave hrvatskih dužnosnika i ne komentira ih, izazvala je podijeljena mišljenja na političkoj sceni u Beogradu, ali prevladavaju ocjene da će ta odluka donijeti više koristi dvjema stranama nego li štete, piše beogradski tisak.

Diplomat Ninoslav Stojadinović drži da je “odluka dobra, ali je zakasnila”, a odnose u regiji vidi lošijim nego prije četiri godine.

“Nije se trebalo ni upuštati u ta prepucavanja. Ne mogu jamčiti da će se (ministar Aleksandar) Vulin i još neki ministri moći suzdržati. Odnosi u regiji su puno lošiji nego 2012., kada je Srpska napredna stranka (SNS) došla na vlast”, rekao je Stojadinović za list Blic.

Istodobno, potpredsjednik SNS Milenko Jovanov tvrdi da je odluka mudra, jednako kao i poruke kojima se iz Beograda uzvraćalo na stajališta i ocjene Zagreba.

“Mislim da je ova odluka Vlade jednako mudra kao i dosadašnja držanja srpskih ministara na provokacije iz Zagreba”, kaže Jovanov.

Povjesničar Čedomir Antić smatra da Beogradu nedostaje iskrenosti u vanjskoj politici i sugerira da Srbija ima obveze prema svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj, te da se treba tome posvetiti.

“Velika je pogreška voditi verbalni rat s Hrvatima jer potiče ekstremizam u Hrvatskoj i odgađa neminovan sukob dvije Hrvatske, u kojem će na kraju trijumfirati ona demokratska. Nedostaje nam iskrenosti u vanjskoj politici. Imamo obveze prema Srbima u Hrvatskoj i na tome trebamo raditi”, poručuje Antić.

Oporbeni čelnici ukazuju na zajedničku odgovornost političara iz obiju država koji sudjeluju u medijskim raspravama i prepucavanjima, naglašavajući da izravne posljedice njihova vokabulara i stvorenih tenzija trpe obični građani.

Vođa Pokreta Dosta je bilo (DJB) i nekadašnji Vučićev ministar gospodarstva Saša Radulović odluku naziva “licemjernom”.

“Srpski i hrvatski političari raspirili su nacionalističke strasti, zajednički neodgovorno otvorili stare rane radi skupljanja osobnih bodova poena i skretanja pažnje s pravih problema i sada ‘glumataju’ u novoj fazi istog skeča. U obje države na vlasti su isti oni političari koji su nas 90-tih uveli u rat i izolaciju i od njih ništa dobro ne možemo očekivati”, kaže za Blic Radulović.

Predsjednik oporbene Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić naglašava kako “prepucavanje sa susjedima može samo pojedincima donijetii dnevno-političke bodove”.

“Ali, to je jalova politika čije su posljedice štetne za građane. Dizanje nacionalnih tenzija se oduvijek tragično završavalo na ovim prostorima”, podsjeća Pajtić.

Za umirovljenu sveučilišnu profesoricu i pobornicu civilnog društva dr. Srbijanku Turajlić, “ta vrsta dijaloga (između Srbije i Hrvatske) bila je potpuno beskorisna”.

“Ne ulazeći u ono što stiže iz Hrvatske, mislim da su izjave srpskih ministara Ivice Dačića i Aleksandra Vulina histerične i neprimjerene. Skeptična sam i da će se te svoje odluke držati, jer mi nešto ne ulijevaju povjerenje”, kaže Turajlić u anketi Blica nazvanoj “Da li je srpski šutjeti?”.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da će se ministri u njegovoj vladi ubuduće “maksimalno suzdržavati” od komentara i reagiranja na izjave hrvatskih dužnosnika te poručio da će Srbija nastaviti provoditi politiku mira i dobrosusjedskih odnosa.

Komentiraj